Osijek
ZBOG KRIZE U PORASTU BROJ OVISNIKA

U 2012. manje ovisnika o drogi, ali sve više kockara i alkoholičara
Objavljeno 26. lipnja, 2012.
Kockanje i klađenje provodi se pod izlikom igara na sreću

Reci sportu da - reci drogi ne projekt je Osječke lige za borbu protiv ovisnosti, koji posebno treba istaknuti danas kada se u Osijeku obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Ne samo da je ovaj projekt zabilježio izvrsne rezultate nego je, prema riječima Marijana Gubine, predsjednika Lige, zahvaljujući potražnji udruga iz drugih gradova za istovjetnim projektom, podignut na nacionalnu razinu, čime je Osijek ogledni primjer za sve druge gradove, odnosno ovisnike kojima je pomoć potrebna. “Na području suzbijanja zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama nužan je rad interdisciplinarnog stručnog tima i koordiniranost u radu između Vladinog i nevladinog sektora. Posebno mi je zadovoljstvo što se ovisnost proteklih godina znatno smanjila, čemu u prilog govore i podaci Zavoda za javno zdravstvo”, pojasnio je Gubina.

Prateći izvješća o osobama liječenim zbog zloporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj, vidljivo je da se u odnosu na 700 novoprimljenih ovisnika u 2010. godini, u 2011. pojavilo njih nešto manje od 400. No, dok se spomenuti podatak odnosi isključivo na zloporabu droga, Gubina naglašava da je velik problem kako Ligi tako i ostalim udrugama koje se bave problemom ovisnosti činjenica da se gotovo uopće, odnosno jako rijetko spominju druge vrste ovisnosti, a koje su ove godine u porastu. Jedna od njih je nekontrolirana konzumacija alkohola, ali i problem ovisnosti o kocki i klađenju što se, pojašnjava Gubina, legaliziralo pod izlikom igara na sreću, no valja napomenuti, kaže, da se ilegalna kocka po privatnim kućama i raznim nusprostorijama ugostiteljskih objekata razvija svakodnevno. Stoga Osječka liga, u suradnji s drugim udrugama s područja Hrvatske, kontinuirano provodi ispitivanja kroz kviz znanja koji otkriva nedovoljno informiranje roditelja i djece o posljedicama, baš kao i tretiranje alkohola, marihuane i kocke kao nešto što je općeprihvatljivo.

- Nažalost, neki marihuanu vole nazivati lakom drogom, odnosno lakim problemima, no to nije točno. Kocka, klađenje, alkohol i ostale ovisnosti jednako su zabrinjavajuće i mogu osobu uvesti u svijet iz kojeg se bez pomoći udruga ne može izvući. Roditelji posebno trebaju biti na oprezu zbog nekontrolirane upotrebe interneta, a što također pripada velikoj ovisnosti koju ne smijemo zanemariti - upozorava Gubina. Inače, uz spomenute, tu su i ovisnosti o seksu te ovisnost o neradu, koji je blisko povezan sa svim ostalim vrstama ovisnosti.

Marija MIHELIĆ
Reci sportu da - reci drogi ne

Ovogodišnji projekt "Reci sportu da - reci drogi ne" obilježava se danas na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru, u organizaciji Osječke lige za borbu protiv ovisnosti, Zavoda za javno zdravstvo te zadarske Udruge "Nada". U projektu sudjeluje Centar za socijalnu skrb, Obiteljski centar, Crveni križ, Caritas, MUP, Dom za odgoj djece i mladeži, Psihijatrijska bolnica Ugljan i ukupno 50 sportskih klubova. U programu koji je predviđen od 11 do 18 sati sudjeluje vrtićka plesna skupina, Martin Thomas, mažoretkinje, David Ricov i Bepo Matešić, Plesni klub Zara, Zadarski plesni ansambl te brojni drugi.

terapijske zajednice

Posao, politika, novac, izgled, krediti, zaduživanje, mediji, seks, tablete, nasilje, druge osobe, klađenje, brzina, nerad… sve to mogu i jesu vrste ovisnosti koje mogu dovesti do poremećaja osobnosti - piše u svojoj knjizi prof. Zlatko Miliša. Svima njima, a posebice ovisnicima o drogama, velika su pomoć terapijske zajednice pa je tako prije deset godina, na uzorku ovisnika o teškim drogama iz triju terapijskih zajednica konfesionalnog tipa, dobiven podatak da u svim aspektima postoji značajna razlika između zadovoljstva životom prije ulaska u program terapijske zajednice i tijekom programa.

- Ispitanici su pokazali veće zadovoljstvo tijekom tretmana u zajednici, i to emocionalnom stabilnošću, druženjem, sadašnjim aktivnostima, vjerom, zdravstvenim stanjem, slobodnim vremenom, životom tijekom boravka u zajednici, ostvarenjem svojih ciljeva i očekivanjem da će se u budućnosti ostvariti ono što do ulaska u zajednicu nisu uspjeli. Dobra je vijest što se, nakon tretmana u terapijskoj zajednici, sada već bivši ovisnici vraćaju zdravom načinu života koji su imali prije nego što ih je uništila droga, ali ih dovela i do dokoličarenja te hedonizma kao životnom stilu, koji im je također bio porok.

Marijan Gubina

predsjednik Osječke lige za borbu protiv ovisnosti

Roditelji trebaju biti na oprezu, nekontrolirana upotreba interneta je velika ovisnost

U odnosu prema 700 novoprimljenih ovisnika u 2010., lani ih je bilo manje od 400

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike