Kultura
4. BIJENALE ILUSTRACIJE OTVORENO U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Prvonagrađen Tomislav Torjanac
Objavljeno 9. lipnja, 2012.
Nagrađivani ilustrator i slikar Tomislav Torjanac rođen je 1972. u Našicama

Vezani članci

TOMISLAV TORJANAC S OSJEČKIM ŠKOLARCIMA

Da imam problema s egom, ne bih se bavio ilustriranjem

Prvu nagradu ovogodišnjeg, 4. hrvatskog bijenala ilustracije dobio je hrvatski ilustrator i slikar Tomislav Torjanac (1972., Našice).

Budući da ove godine nagrada nije novčana, mladom je umjetniku u prigodi otvorenja Bijenala u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, kustosica izložbe i inicijatorica projekta Koraljka Jurčec Kos obećala samostalnu izložbu u toj galeriji.

Recesijsko izdanje Bijenala nije pratila i recesija radova. Dapače, ove je godine - prema riječima organizatora - prijavljen iznenađujuće velik broj radova ilustratora iz cijelog svijeta, pa je prosudbena komisija u sastavu: Irena Bekić, Zlatko Bourek, Frano Dulibić, Ranka Javor i Iva Sudec imala težak posao u odabiranju najboljih.

Od tristotinjak pristiglih radova za izložbu je odabrano 270 radova 105 autora, a osim Torjanca još je sedmero autora pohvaljeno: Maria Blazejovsky iz Austrije, Ewelina Szydenko iz Poljske te domaće snage Nikolina Novosel, Diana Hlevnjak, Danijel Srdarev, Ivana Guljašević i Goran Zmaić.

Zlatko Bourek obratio se u ime Prosudbene komisije rekavši da je ovogodišnja produkcija različitija, veselija i optimističnija nego inače te da bi oni najradije sve bili nagradili. Našalio se u svezi s nagradama, rekavši da ne bi bilo loše da za sljedeću godinu umjesto priznanja poklone bar po pizzu i pivo.

Ravnateljica Klovićevih dvora, Marina Viculin izložbu je nazvala lijepom i tihom. Približavanje malim ilustracijama, koje su zapravo “slike koje služe”, kako je to rekla Viculin, otkriva bogatstvo izražajnosti tih zadanih formi, najčešće urađenih za potrebe neke tiskovine.

Ovogodišnje izdanje Bijenala napravljeno je u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu, pa se brojnim okupljenima na otvorenju obratila i Susan Cox iz Veleposlanstva, rekavši da je na ovogodišnjoj izložbi zastupljeno i puno Australaca.

Jedan od njih, Gregory Myers, osim što je zastupljen svojim radovima, održat će i radionicu u sklopu Bijenala. Izložba je otvorena do 15. srpnja.

Davor MANDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIO KOLEKCIJE VUGRINEC

U MLU-u Osijek stižu i nedavno otkrivena Becićeva “Braća”

2

25. JUBILARNI MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Za obnovu Dorina Steinway klavira

3

MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL DANI MILKA KELEMENA

Glazbena škola organizator festivala, a Jadranka Srdoč počasna predsjednica