Osijek
UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU GODINU 2012/2013.

Na jesen u školskim klupama
u Županiji oko 3.500 prvašića
Objavljeno 6. lipnja, 2012.
U većini osječkih škola očekuju veći broj djece u prvom razredu u odnosu na ovu godinu

Jučer u 19 sati završili su upisi u prvi razred osnovne škole, koji su se u svim školama u Osječko-baranjske županije provodili u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. lipnja.

Prema službenim popisima, evidentirano je 3.429 djece u Osječko-baranjskoj županiji, koja trebaju na jesen krenuti u školu. Ove školske godine prvi razred pohađa 3.290 djece, što znači, ako se predviđanja ispune, da se očekuje porast broja prvašića i to za cijelih pet razrednih odjela. Škole su zadovoljne odazivom roditelja na upise, a većina ih je došla već prvog dana upisa. U OŠ “August Šenoa” na predupisima su imali 49 djece, što je znatan porast. Na upis je došlo 43 roditelja, dok je za četvero djece odgođen upis. “U trendu sveopćeg pada nataliteta i broja djece u školama, nama će iduća godina biti prva u kojoj bilježimo porast broja upisane djece u prvi razred i to za 60 posto, jer prošle smo godine imali 32 učenika. U našu školu upisuju se djeca iz drugih dijelova grada, a razloge vidimo u radu u jednoj smjeni, produženom boravku, ali prije svega u kvalitetnom radu škole. Godinama smo imali oko 30 prvašića, a ove godine bit će ih više, taman za dva razredna odjela. Točan broj znat ćemo početkom iduće školske godine, jer neki roditelji tek na jesen upisuju djecu ili donose zamolbe za prebacivanje u drugu školu”, ističe ravnatelj Krešimir Ćosić. Blagi porast broja djece bilježe i u OŠ “Grigor Vitez”. Ravnateljica Ljiljana Mance kaže da očekuju više od 30 djece, koja će pohađati dva razreda, dok ove godine imaju 26 prvašića. Dva razredna odjela planiraju i u OŠ “Vijenac”. “Očekujemo između 28 i 30 djece, a jedan učenik pohađat će nastavu prema prilagođenom programu”, kaže ravnatelj Stjepan Sokol.

Vesna LATINOVIĆ
problemi s govorom i vidom

Dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, kaže da je lani u ovo vrijeme pregledano 2.800 djece, a ove je godine slična situacija. “Točne brojke imat ćemo krajem lipnja, no velikih odstupanja u odnosu na broj djece i njihovo zdravstveno stanje nema. Osobno sam pregledala više od 200 djece, a ono što sam primijetila je da i ove godine ima povećan broj djece koja imaju problema s govorom, primjerice teško izgovaraju slova “l” i “r” te smo ih uputili na pregled u SUVAG. Također, veći broj djece ima probleme s vidom, a ova generacija prvašića ima uobičajenu težinu za svoju dob.

Možda ste propustili...

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike