Osijek
SITUACIJA U HŽ-U SVE KAOTIČNIJA, SVE SE 'LOMI' NA LEĐIMA PUTNIKA

Kupili kartu za brzi vlak pa se do Zagreba vozili punih sedam sati
Objavljeno 6. lipnja, 2012.
Vlak je iz Osijeka krenuo u 8.10 sati, a u Zagreb je stigao u 15.10 sati

Vezani članci

SINDIKAT HŽ-A NEZADOVOLJAN NAJAVLJENIM PROGRAMOM RESTRUKTURIRANJA

Brekalo: Stanje željeznice na području Slavonije je kaotično

Put vlakom od Osijeka do Zagreba može trajati i više od sedam sati, ali ne zbog loše željezničke pruge, kvara ili vremenskih nepogoda, nego zbog vlaka za koji ste kupili regularnu kartu, a kojeg jednostavno – nema!

Na svojoj je koži takvu neugodnost osjetilo pedesetak putnika koji su u subotu, 2. lipnja, u 8.10 sati s osječkog Željezničkog kolodvora krenuli put Zagreba. "Riječ je o liniji koja nije izravna, nego se presjeda na postaji Strizivojna - Vrpolje. Odlučio sam se za nju, jer je relativno brza – u Zagreb je vlak trebao stići u 12.20 sati i jer mi je to odgovaralo zbog veze za nastavak mojeg poslovnog putovanja u Istru. Normalno sam desetak minuta prije polaska vlaka kupio kartu i nitko me nije upozorio da postoji bilo kakav problem", priča Osječanin. Nakon što su se "dotruckali" do postaje Strizivojna - Vrpolje, po kiši su na tamošnjem kolodvoru čekali 15-ak minuta, bez da im je itko išta rekao, a vlaka za Zagreb nije bilo. "To mi se učinilo čudnim, jer nas vlak obično čeka, presjedamo i odmah krenemo. Otišao sam do prometnika pitati što se događa, a zatekao sam ga punih usta kako jede sendvič. Na moj upit zašto nema vlaka, neljubazno mi je odgovorio kako su upravo saznali da je nekakav štrajk vlakovođa u Srbiji i da vlak na koji trebamo presjesti, koji prometuje na liniji Beograd - München, jednostavno neće doći! Pitao sam ga zašto nas nitko o tome nije obavijestio sada, ili čak prije puta, a on mi je odbrusio da, ako želim, mogu se idućim vlakom vratiti u Osijek i da će mi novac biti vraćeni. Budući da sam hitno, zbog posla, morao ići u Istru, nisam se mogao više vraćati, nego sam pričekao idući vlak, kao i još pedesetak ogorčenih putnika", dodaje naš sugovornik, šokiran bezobraznim ponašanjem prometnika. Idući vlak, koji je stigao za gotovo sat i pol, bio je putnički, a ne brzi i, kao što kaže naš sugovornik, "doslovce je stao u svakome selu". "Takvim tempom u Zagreb smo stigli tek u 15.10 sati, dakle gotovo tri sata nakon planiranog vremena i zato nisam stigao na autobus za nastavak putovanja. Uz to, taj vlak bio je prljav, toaleti su bili začepljeni i zbilja ne znam kome uopće pada na pamet prodavati karte za takav vlak?! Uz to, zanima me je li moguće da prije polaska, još u Osijeku, nisu znali za probleme u Srbiji? I zašto nam se nitko nije ispričao ili ponudio zamjenski, jednako brzi prijevoz? Također, zanima me tko će snositi posljedice što nisam stigao na planirani autobus i što sam se do Zagreba vozio gotovo pola dana?", pita ogorčeni Osječanin. On u najmanju ruku planira tražiti povrat novca za plaćenu kartu ("kupio sam kartu za brzi vlak, a vozio se mnogo sporijim i prljavijim putničkim"), a o cijelom slučaju planira obavijestiti direkciju HŽ-a i možda tražiti i novčanu odštetu.

Tomislav LEVAK
HŽ Vinkovci: Ispričavamo se, neka nam se ti putnici jave

Milan Maksimović, menadžer Putničkog prijevoza HŽ-a u Regionalnoj jedinici Vinkovci (koja je zadužena i za osječke putničke linije), potvrđuje riječi bijesnog Osječanina i nudi ispriku i pokušaj dogovora. "Točno je da se u subotu dogodio nenajavljeni štrajk vlakovođa u Srbiji za kojega nismo znali prije nego što je taj vlak krenuo. Nije bio problem samo na toj liniji, nego cijele subote nije bilo vlakova na međunarodnim linijama koje su iz Srbije trebale preko Hrvatske ići za druge zemlje – Njemačku, Austriju, Sloveniju, BiH... No, naravno, to ne opravdava takvo ponašanje prometnika koji je, čim je dobio informaciju, morao obavijestiti putnike na postaji Strizivojna - Vrpolje. Drugi brzi vlak nismo mogli osigurati, ali zato pozivam sve navedene i druge putnike koji se osjećaju zakinutima neka nam se što prije jave pisanim putem pa ćemo vidjeti što možemo učiniti", pozvao je Maksimović.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike