Sport
DRESURNO JAHANJE USPJEH OSJEČANA NA NEDAVNOM PH ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Boris, Goca i “Lord“ - priča koja je ipak dobila sretan kraj
Objavljeno 29. svibnja, 2012.

Vezani članci

OSJEČANKA GORDANA PAVIĆ VICEPRVAKINJA HRVATSKE U DRESURNOM JAHANJU

Lord me naučio da slušam i konje i ljude

Na Prvenstvu Hrvatske u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom, održanom nedavno u Bjelovaru, naslov prvaka pripao je grlu “Dark Lord“ s jahačem Borisom Zrmanjcem i trenericom Gordanom Pavić.

Možda taj događaj i ne bi zasluživao posebno spominjanje, jer su nastupila samo dva jahaća para, ne samo kao plod sveopće financijske krize nego i kao slika i prilika potpune zapostavljenosti parakonjaništva u državi, te klasične posljedice nebrige i nezainteresiranosti naših krovnih struktura i samoživih pojedinaca u njima, bjelovarsko je natjecanje, ipak, iznjedrilo i doista nesvakidašnju priču s hepinedom.

“Lord” ipak postao stvarnost

Naime, “Dark Lord“ (vlasništvo Matka Pejčića) još 2008. postao je državni viceprvak, dok ga je jahala baš Goca Pavić, koja je, u međuvremenu, postala i majka. No, kako je sav život posvetila parakonjaništvu, stjecajem okolnosti, posvetila se tom sportu s beskrajnom ljubavlju i zanosom. Još prije osam godina, pak, upoznala je Borisa na jednom turniru u Zagrebu i od tada znaju da ih povezuje i nešto posebno – oboje su potekli iz istoga grada, a danas su oboje Purgeri...

- Već tada privukao me snažan “Lordov“ temperament, bila je to klasična ljubav na prvi pogled - često je, kasnije, znao govoriti Boris, koji je karijeru hrvatskog reprezentativca izgradio još dok je živio i radio u rodnom gradu i trenirao u poznatoj Udruzi Mogu.

No dugo je sve to bila samo dobra šala jer je “Dark Lord“ iznimno zahtjevan sportski konj. Ipak, nevjerojatnim spletom okolnosti, Borisu se ispunio san, jahao je svoju veliku ljubav i postao prvak Hrvatske. Kao u svim sličnim pričama, kad se ništa ne događa bez teškoća (čime se, nažalost, Boris već odavno nosi, nap. a.), do bjelovarskog hepineda put nije bio posut laticama. Prije bih rekao – trnjem. Naime, prije dvije godine “Lord“ se ozlijedio, proveo je dva mjeseca u Austriji na klinici i trebala mu je godina dana rehabilitacije da se vrati u zadovoljavajuću formu za turnir. U međuvremenu, Boris Zrmanjac također je imao stanku u jahačkoj karijeri zbog preseljenja iz Osijeka, gdje je ostao bez dotadašnjeg radnog mjesta, u hrvatsku metropolu gdje se nakon nekoliko mjeseci potrage uspio zaposliti. No, dolazak u Zagreb prvi put mu je otvorio mogućnost treniranja na oporavljenom, ljubimcu “Lordu“, pod nadzorom Gordane Pavić, također rođene Osječanke.

Hepiend

- Bez obzira na to što smo bili jedini u kategoriji, jer se u Bjelovaru natjecao još samo Antonio Žunić iz Rijeke (Pegaz), odlučili smo nastupiti i doslovce testirati Borisa i “Lorda“- kao i uvijek kad priča o konjičkom sportu, ozarena lica će trenerica Pavić. – Znate, ozračje svakog turnira je nešto posve drugo od redovnog treninga. Prvoga dana turnira jahao se obvezan program, a drugi dan freestyle za čiji nastup je Boris zasluženo dobio odlične bodove.

Uvjeren sam da ćete se složiti, da je iza kulisa bjelovarskog hipodroma, zaista, ispričana nesvakidašnja lijepa priča s hepiendom. Zar ne?

Boris je stekao ugled u dresurnom jahanju osoba s invaliditetom još dok je živio, radio i trenirao u Osijeku. “Dark Lord“ mu je postao ljubimac prije mnogo godina, ali se tek nakon niza okolnosti dogodilo i da ga jaše…

Dragutin KERŽE

Zrmanjac je preselio u Zagreb iz Osijeka, gdje je ostao bez dotadašnjeg radnog mjesta

Možda ste propustili...

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

SPLITSKI KLUB IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz Presoflex gradnje iz Požege na čelo Hajduka

Najčitanije iz rubrike