Ekonomija
HPK O STANJU POLJOPRIVREDE

Brlošić: U proračun smo “ulili” 8 milijardi kuna, a dobili samo 3,5
Objavljeno 29. svibnja, 2012.

Vezani članci

MINISTAR POLJOPRIVREDE O ISPLATI POTPORA

Jakovina: Oni koji duguju državi poticaje ne mogu dobivati

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora priprema se za Skupštinu i u isto vrijeme šalje poruke Vladi i Saboru, te ukazuje na velike probleme koji muče seljake. Jučer je u Zagrebu održan sastanak i konferencija za novinare gdje je govorio predsjednik HPK Matija Brlošić. Naglašeno je nezadovoljstvo isplatom poticaja, jer 8.000 seljaka nije dobilo poticaje, a iz Ministarstva dolaze informacije da su dužni “poreznoj”.

- Mi tražimo da se provode zakoni, ako je netko ostvario pravo na poticaje, neka se oni doznače na njihove račune, a što će se dalje događati, neka odredi zakon, poručio je Brlošić. Vladi i Saboru ponovno je ukazano na nemale probleme koji muče hrvatskog seljaka, a javnosti je prezentirana i studija koju je naručio HPK.

- Komora je naručila studiju o visini uplaćenih sredstava iz poljoprivrede koju je radio prof. Ivo Grgić s Ekonomskog fakulteta. Ona doslovce govori da selo nije parazit, jer je 2009. u državni proračun ušlo gotovo osam milijardi kuna od poljoprivrede na osnovi PDV-a, a 3,5 milijarde kuna smo dobili kroz poticaje. Dakle, nije istina da smo paraziti nego država i te kako do nas ima koristi. Ona sredstva koja je na osnovu naših poslovanja dobila, vratila je od 30 do 40 posto kroz poticaje natrag seljaku. I to je pokazatelj da je poljoprivreda i te kako važna grana u svim ekonomski razvijenim krajevima i da punimo proračun, kazao je Brlošić, te dodao da su zatražili od Vlade da pokrene proceduru i prema ostalim komorama. Ako su nama ukinuli pravo obveznog članstva, neka ukinu i za ostale komore, kaže Brlošić.

Maja MUŠKIĆ
ROK ZA PRIGOVORE AGENCIJI ZA PLAĆANJE DO 31. SVIBNJA

Nezadovoljni korisnici poljoprivrednih potpora imaju rok za slanje prigovora Agenciji za plaćanje u poljoprivredi zaključno s 31. svibnja. Najviše je, kako doznajemo od Mate Mlinarića, predsjednika Nezavisnih seljaka nezadovoljnih stočara. - Približno 30 posto stočara nije dobilo poticaje. Primjerice, stočarima kojima je uginula neka od životinja a odjavio ju je u HPA-u, a nije i u Agenciji, nije dobio poticaje, kaže Mlinarić, te dodaje da ima dosta nejasnoća oko modulacije, odnosno umanjenja poticaja, jer se ne slaže sa stanjem i isplatama, te postoji sumnja da je ona obračunata na protuzakonit način. (Z.R.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora