Osijek
PROJEKT ODBORA ZA BRANITELJE

Krunska utvrda - spomen na sve poginule u Osijeku
Objavljeno 29. svibnja, 2012.
Na popisu su svi poginuli u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata, 1.200 branitelja i 410 civila

Na području kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi uskoro će biti postavljeno spomen-obilježje s popisom imena svih poginulih branitelja i građana u Domovinskom ratu na području bivše općine Osijek.

Jedan od posljednjih koraka u realizaciji projekta Odbora za branitelje Grada Osijeka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata nedavna je objava javnog poziva građanima za uvid u popis imena kako bi se, eventualno, dopunio ili ispravile pogreške. Projekt ima značajnu povijesnu vrijednost - bit će to najcjelovitiji takav popis do sada. “Prikupili smo popise udruga, iz monografija brigada, državnih institucija, bolnice, MUP-a... Riječ je o zahtjevnom projektu na kojemu se radi već dvije godine. Ostavljamo mogućnost da se popis i kasnije dopuni”, kaže predsjednik Odbora Miljeko Kolobarić. Na popisu nisu samo Osječani, nego svi koji su poginuli u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata. Na njemu je oko 1.200 imena branitelja i 410 civila. Postavljanju spomen-ploča, koje će biti od materijala otpornih na vanjske utjecaje (vrijeme, vandali), prethodit će uređenje područja oko kapelice. Popravit će se križ, krovište i prilaz te izmjeniti 80-ak kvadrata cigle. Zidovi će se očistiti i zaštititi posebnom tekućinom, a sve se radi uz konzervatorski nadzor. Na prilazu će biti postavljena i info-ploča na tri jezika, identična onoj kod “Fiće”, a takvu će dobiti i nedavno zaštićeni zid/grafit “Osijek - Nepokoreni grad”. Time će se i povezati tri projekta, a plan je nizu u budućnosti dodati i (multimedijalni) muzej Domovinskog rata, koji bi trebao biti smješten u barutani i katakombama. Za taj veliki projekt tražit će se pomoć EU, ministarstva kulture, branitelja i obrane te Županije i Grada. Ideja je da u budućnosti taj potez - od grafita do muzeja - postane edukativna tura u sklopu sata povijesti za učenike iz cijele Slavonije.

Mario MIHALJEVIĆ
Trg Jug 2 - danas otvorenje

Jedan od projekata Odbora je postavljanje spomen-obilježja u četvrtima koje ih još nemaju. “Naše su četvrti veličine Valpova ili Našica te trebamo omogućiti obiteljima i susjedima poginulih da im odaju počast. Tako je, uz gradnju novog trga na Jugu 2 postavljen i spomenik, te pozivam sve da u utorak u 21 sat dođu na svečano otvorenje u povodu Dana GČ Jug 2. Spomenik je u obliku kocke, simbolizira pulsirajuće srce, a na njemu piše: 'Hrabro srce branitelja i stanovnika Juga 2'. To je počast i poginulima, ali i preživjelima”, kaže Kolobarić.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike