Dome slatki dome
SAVJET

Sjetva blitve ljeti
Objavljeno 28. svibnja, 2012.

Da li se blitva može sijati ljeti kako bismo i za jesensku potrošnju imali mladu blitvu?

Iako blitvu kao i većinu drugih povrtnih kultura najčešće sijemo u proljeće, možemo je sijati i ljeti kako bi dospjela za potrošnju u jesen.

Naime, ako je posijemo polovinom srpnja moći ćemo je brati već od rujna pa sve do jače zime. Inače, blitva za razliku od njene najbliže srodnice cikle, ima dosta dubok korijen i stoga je prilično otporna na sušu. No upravo zbog toga da bi joj se mogao razviti čvrst i dubok korijen, blitva traži duboko obrađeno i dobro usitnjeno tlo. Ona će dobro napredovati i na pjeskovitijem a i na nešto težem tlu pod uvjetom da je ono bogato humusom odnosno dobro gnojeno zrelim stajskim gnojem. Stoga se oko mjesec dana zemljište na koje ćemo sijati ili saditi blitvu pognoji s 5-6 kilograma zrelog stajskog gnoja i 5 dag NPK 7-14-21.

Blitvu ne treba sijati na površinu na kojoj je prethodne godine bila zasijana već je potrebno provoditi plodored kako se u zemlji ne bi zadržale bolesti ili namnožili štetnici koji su se specijalizirali za blitvu i upravo čekaju da je ponovno zasijete. Zbog toga je blitvu najbolje uzgajati nakon kupusnjača, krastavaca ili rajčice.

Ovo lisnato povrće može se uzgajati na dva načina. Prvi način je da blitvu sijemo u redove razmaknute oko 40 cm a kad nikne prorjeđujemo je i ostavljamo biljku od biljke na razmaku od 25 cm. Drugi način je sjetva blitve na manju, dobro pripremljenu i gredicu na položaju zaštićenom od vjetra. Kad biljke narastu i dobiju 3-4 lista teba ih presaditi u redove na gredicu. Prije presađivanja potrebno je blitvi malo skratiti lišće, a nakon presađivanja dobro je zaliti. Blitvu je potrebno i redovno prihranjivati dušičnim gnojivima. Ako je riječ o UREI, dušičnom gnojivu koje biljka postupno iskorištava tada ga se može dodati u tlo nešto prije sjetve ili sadnje blitve u količini od 2 g na četvorni metar. Međutim ako namjeravamo dodati brzodjelujuće mineralno gnojivo KAN tada ga je potrebno dodavati nekoliko puta tijekom vegetacije - najbolje poslije svake druge berbe blitve.

Koju ćemo sortu blitve sijati ovisi o namjeni za koju je mislimo upotrijebiti, ali i od klimatskog područja u kojem je namjeravamo sijati. Postoje, naime, dvije grupe sorti blitve. Jedna grupa sorti u koju se ubraja i poznata švicarska žuta ima velike sočne listove i može se, između ostalog, pripremati kao špinat dok druga grupa ima zadebljale peteljke koje se obično pripremaju na isti način kao pitome šparoge. U tu drugu grupu ubrajaju se također česte sorte srebrnolisna i lukulus. Valja reći i to da se u mediteranskim krajevima može sijati bilo koja od ovih sorti dok je u nešto hladnijim krajevima bolje sijati blitvu bez zadebljalih peteljki jer te sorte bolje podnose zimu.

Blitva ponekad stiže na tržište kao cijela biljka kojoj se samo odreže korijen. Međutim, bolje ju je brati tako da joj se samo odrežu vanjski listovi, a unutarnji ostaju nedirnuti. Na taj način biljku stimuliramo da stalno stvara nove listove pa se berba na otocima i primorju može protegnuti sve do jačih zimskih hladnoća. M.Blažević

Blitvu ne treba sijati na površinu na kojoj je prethodne godine bila zasijana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODNI REPELENTI IZ VRTA

Biljke od kojih bježe insekti

2

VRIJEME JE SADNJE

Sklad i ljepota balkonskog cvijeća

3

MAŠTOVITI MODELI I DOBRA KVALITETA

Stolice mogu biti poput skulptura u prostoru