Crna kronika
RAČUNALNA PRIJEVARA DVOJICE IZ BELOG MANASTIRA

Ukrali mu internet račun kladionice, uplatili listić i dobili zgoditak
Objavljeno 26. svibnja, 2012.
Dvojicu “dobitnika” u kladionici su, umjesto novca, dočekali - policajci

BELI MANASTIR - Dvojica Belomanastiraca u dobi od 19 i 27 godina ukrala su identitet 36-godišnjaka na internetu, kladili se na njegovo ime i dobili!

Međutim, kada su došli u kladionicu u Belom Manastiru podići “svoj” novac, umjesto njega, dočekali su ih policajci.

Dvojac je, unatoč zaštitnim mjerama, na društvenoj mreži, odnosno Facebooku, provalio na profil 36-godišnjaka iz Nove Gradiške. Nakon toga provalili su mu i u privatni internet račun kladionice te preuzeli računalni identitet.

- Preko računa su uplatili listić u sportskoj kladionici, a kada su primijetili da je listić dobitan, otišli su u sportsku kladionicu u Belom Manastiru u namjeri da podignu novac, no tamo su ih zatekli policijski službenici. Dvojcu slijedi kaznena prijava za računalnu prijevaru - kaže Ivana Delaš iz osječke policije.

Računalnu prijevaru 36-godišnjak iz Nove Gradiške prijavio je u srijedu, a policajcima nije dugo trebalo da dvojac i otkriju, jer im je već sljedećeg dana uručena kaznena prijava.

Dvojica Belomanastiraca, ako im se na sudu potvrdi krivnja, mogli bi za spomenuto kazneno djelo odsjediti iza zatvorskih rešetaka od šest mjeseci do pet godina.

Ovo nije prvi slučaj hakiranja na tzv. Fejsu, no velik broj građana i ne prijavi policiji da im je netko ukrao profil ili njihov identitet. Većina o tome obavijesti Facebook, koji s vremenom vrati profil oštećenima. Ista stvar je i s mail klijentima, gdje se građani većinom oslanjaju na vlastite snage i sigurnosna pitanja.

Najveće računalne prijevare ipak odnose se na krađu PIN-ova s bankovnih kartica građana, koje kradljivci ubrzo “počiste”.

Sandra LACIĆ
PRVA PRESUDA U HRVATSKOJ ZBOG LAŽNIH PROFILA NA FEJSU

Prije nešto više od 10 dana u Hrvatskoj je donesena i prva nepravomoćna presuda Mati K. zbog otvaranja lažnih profila na više društvenih mreža na ime dvije Zadranke. Mladić je nepravomoćno osuđen na dvije godine uvjetne kazne i šest mjeseci zatvora ako ponovi isto kazneno djelo.

Dvojac je na Facebooku provalio profil 36-godišnjaka iz Nove Gradiške, a potom i internet račun kladionice

Najčitanije iz rubrike