Regija
SLAVONIJA NOVA SMANJUJE BROJ ZAPOSLENIH I TRAŽI IZVOZNE MOGUĆNOSTI

Ostaje 60 radnika, višku otpremnine od oko 150.000 kn
Objavljeno 26. svibnja, 2012.
Kredit tvrtke reprogramirao se čak 15 godina

ŽUPANJA - Otkako je u ožujku prošle godine županjska šećerana kupila Slavoniju Novu, za preradu i promet žitarica, koja je postala dijelom jake grupacije Viro-Sladorana-Slavonija Nova, ulažu se maksimalni napori u njeno pozicioniranje na tržištu. Dubinskim snimanjem stanja u svim tehnološkim procesima utvrđeno je da je riječ o tehnički i tehnološki dobroj tvrtki, koja posjeduje jedan od najboljih mlinova u ovom dijelu Europe, ali s nedovoljno iskorištenim kapacitetima i vrlo lošim poslovanjem.

A novi vlasnici nisu bili pošteđeni ni kostura iz ormara. Tek je njihovim dolaskom otplaćena prva rata kredita podignutog još 1997. godine, koji se čak 15 godina reprogramirao, a kamate su udvostručene. Prevelik broj mlinova i silosa koji niču gotovo u svakom selu, nelojalna konkurencija, politička, odnosno nerealno visoka cijena pšenice, doveli su i županjsku mlinsku industriju u tešku situaciju. Zbog previsoke cijene, a loše kvalitete zlatnog zrna, izvoz nije bio moguć, a sve se to odrazilo na cijenu brašna i prezasićenost domaćeg tržišta nagomilanim viškovima pšenice, a samim tim i na poslovanje tvrtke.

U Slavoniji Novoj utvrđen je višak radne snage. Desetak radnika dobrovoljno je uzelo ponuđenu stimulativnu otpremninu, a po 6,5 tisuća kuna za godinu radnog staža bit će isplaćeno i za 16 radnika proglašenih tehnološkim viškom.

- O svemu smo razgovarali sa sindikatom i radnicima, u cijelosti poštujemo baš svaku stavku kolektivnog ugovora, koji u Slavoniji Novoj izuzetno štiti radnika. Pri utvrđivanju viška vodili smo računa o socijalnoj slici, broju djece radnika, gledali da u slučajevima gdje su zaposlena oba supružnika jedno ostane raditi... U svakom slučaju, svima koji odlaze bit će isplaćena otpremnina u prosjeku od 150 tisuća kuna - rekao je predsjednik Uprave Goran Blagojević.

U Slavoniji Novoj ostat će 60 djelatnika koji će morati imati radni učinak. Tvrtka je do sada bila u državnom vlasništvu, radilo se kako se radilo, puno toga guralo se pod tepih, ali tako, kažu, više ne može.

- Nije bit poslovanja samo rezati i rezati, nego povećavati prihode i pronalaziti nove poslove. Naša je intencija pozicionirati se na tržištu i krenuti u izvoz, na čemu smo maksimalno angažirani. Aktivnosti su usmjerene i na razvoj kooperacije te proširenje asortimana proizvoda - pojašnjava Blagojević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Nova automatizirana pakirnica za brašno

Nakon privatizacije, vlasnici su odmah krenuli u dokapitalizaciju Slavonije Nove. Lani je u osuvremenjavanje proizvodnje i uklanjanje uskih grla uloženo četiri milijuna kuna, a investicije su nastavljene i u ovoj godini. Bit će uloženo više od dva milijuna kuna, a najznačajnija je nabava nove automatizirane pakirnice za brašno. Ulaskom Hrvatske u EU, Slavoniji Novoj, koja posjeduje sve potrebne certifikate, otvaraju se nove mogućnosti, a visokom kvalitetom svojih proizvoda i usluga moći će stati uz rame europskim konkurentima.

Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike