Regija
NA 11. JAGODNJAČKOJ KULINIJADI 94 NATJECATELJA

Najkulinari Kristijan i Slađan Novosel iz Gata
Objavljeno 26. svibnja, 2012.

JAGODNJAK - Kristijan i Slađan Novosel iz Gata osvojili su najvrednije zlato ovogodišnje kulinijade u Jagodnjaku, održane u sklopu Dana općine. Kulenovi oca i sina Novosel već su osvajali medalje na valpovačkoj kulenijadi.

- Nastavljamo dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje kulina. Što se recepta tiče, treba reći da u našim kulinovima nema kemije. Važna je dobra paprika i zrelo meso - istaknuli su, pozirajući ispred ukusnih plodova vlastitog rada. Drugo zlato pripalo je kulinu Nevene Stojković iz Jagodnjaka, dok je treće po vrijednosti zaslužio kulin proizveden u Belju. Spomenuti kulinovi osvojili su po 97 od 100 mogućih bodova i dijele ih samo decimale. Ukupno je u natjecateljskom dijelu sudjelovalo 94 kulina, 13 više u odnosu na prošlu godinu, dok je još 50-ak primjeraka predstavljeno u takozvanom revijalnom dijelu. Kulinijadu je pred više od tisuću gostiju i posjetitelja otvorio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva, istaknuvši značaj takve manifestacije za promociju ove specifične proizvodnje, ali i razvoj turističkih potencijala. Zlatne medalje najboljim proizvođačima dodijelio je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Tom prilikom naglasio je kako je ministarstvo pripremilo novi zakon koji će po jednostavnijoj i transparentnijoj proceduri omogućiti da više od dosadašnjih sedam hrvatskih proizvoda budu zaštićeni i bolje prepoznati u cijeloj Europi.

- Jedan od takvih proizvoda koji je već u visokom stupnju registracije, definitivno je i baranjski kulin. Realno je za očekivati da će se brzo dogoditi i službeno proglašenje baranjskog kulina zaštićenim proizvodom sa zemljopisnim podrijetlom. Uz završetak procesa zaštite zemljopisnog podrijetla, trebaju uslijediti aktivnosti oko udruživanja proizvođača u cilju nastupa na domaćem i inozemnim tržištima, potom standardizacija, brendiranje i ozbiljne promotivne kampanje - rekao je Jakovina. Dožupan Željko Kraljičak, govorivši o zabrani izvoza domaćih suhomesnatih delicija, istaknuo je kako vjeruje da ćemo brzo ispuniti potrebne uvjete i dokazati da naše meso nema problema sa svinjskom kugom.I.Getto

Kulinijadu je otvorio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

2

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

3

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak