Regija
NA 11. JAGODNJAČKOJ KULINIJADI 94 NATJECATELJA

Najkulinari Kristijan i Slađan Novosel iz Gata
Objavljeno 26. svibnja, 2012.

JAGODNJAK - Kristijan i Slađan Novosel iz Gata osvojili su najvrednije zlato ovogodišnje kulinijade u Jagodnjaku, održane u sklopu Dana općine. Kulenovi oca i sina Novosel već su osvajali medalje na valpovačkoj kulenijadi.

- Nastavljamo dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje kulina. Što se recepta tiče, treba reći da u našim kulinovima nema kemije. Važna je dobra paprika i zrelo meso - istaknuli su, pozirajući ispred ukusnih plodova vlastitog rada. Drugo zlato pripalo je kulinu Nevene Stojković iz Jagodnjaka, dok je treće po vrijednosti zaslužio kulin proizveden u Belju. Spomenuti kulinovi osvojili su po 97 od 100 mogućih bodova i dijele ih samo decimale. Ukupno je u natjecateljskom dijelu sudjelovalo 94 kulina, 13 više u odnosu na prošlu godinu, dok je još 50-ak primjeraka predstavljeno u takozvanom revijalnom dijelu. Kulinijadu je pred više od tisuću gostiju i posjetitelja otvorio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva, istaknuvši značaj takve manifestacije za promociju ove specifične proizvodnje, ali i razvoj turističkih potencijala. Zlatne medalje najboljim proizvođačima dodijelio je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Tom prilikom naglasio je kako je ministarstvo pripremilo novi zakon koji će po jednostavnijoj i transparentnijoj proceduri omogućiti da više od dosadašnjih sedam hrvatskih proizvoda budu zaštićeni i bolje prepoznati u cijeloj Europi.

- Jedan od takvih proizvoda koji je već u visokom stupnju registracije, definitivno je i baranjski kulin. Realno je za očekivati da će se brzo dogoditi i službeno proglašenje baranjskog kulina zaštićenim proizvodom sa zemljopisnim podrijetlom. Uz završetak procesa zaštite zemljopisnog podrijetla, trebaju uslijediti aktivnosti oko udruživanja proizvođača u cilju nastupa na domaćem i inozemnim tržištima, potom standardizacija, brendiranje i ozbiljne promotivne kampanje - rekao je Jakovina. Dožupan Željko Kraljičak, govorivši o zabrani izvoza domaćih suhomesnatih delicija, istaknuo je kako vjeruje da ćemo brzo ispuniti potrebne uvjete i dokazati da naše meso nema problema sa svinjskom kugom.I.Getto

Kulinijadu je otvorio Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike