Novosti
OD 1. LIPNJA 15 POSTO VIŠE CIJENE ZA PLAĆANJE GOTOVINOM

Skuplja cestarina i 260 otkaza u HAC-u i ARZ-u!
Objavljeno 25. svibnja, 2012.

ZAGREB - Cestarine na pravcima u vlasništvu Hrvatskih autocesta, kao i na autocesti Rijeka - Zagreb, od 1. lipnja poskupljuju za 15 posto za gotovinsko plaćanje, a cijene ostaju iste postojećim i novim korisnicima elektronskog sustava naplate (ENC) - potvrdili su ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Uprave ARZ-a Željko Denona i prvi čovjek HAC-a, Dražen Guštin. To znači da će, ako plaćate gotovinom, cestarina na autocesti, na relaciji Osijek - Zagreb u jednom smjeru sada biti 117 kuna umjesto dosadašnje 102 kune. Slično je i drugdje. Primjerice, od Zagreba do Splita platit ćete 180 umjesto 157 kuna, a od Zagreba do Lipovca 120 umjesto 105 kuna.

Cestarine Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj ostaju iste. Korisnici ENC-a ili oni koji će to postati cestarinu će i dalje plaćati po starim cijenama, s deset posto popusta. Do kraja lipnja vozači koji ga nemaju ENC će moći kupiti po simboličnih 1,25 kuna (cijena mu je 122 kune), odnosno za kunu plus PDV, i s tim će uređajem cestarinu plaćati po starim cijenama ako u startu na svoj ENC račun uplate najmanje 500 kuna. Za to će u promotivnom razdoblju do kraja lipnja na račun dobiti još 50 kuna gratis. Oni koji ENC imaju i dalje će cestarine plaćati za gotovo 22 posto manje nego po novim cijenama, a na račune će morati i dalje uplaćivati minimalno 100 kuna.

- Cestarina poskupljuje, ali samo povremenim korisnicima, koji se također mogu, s uplatom od 500 kuna, koristiti ENC-om i plaćati po starim, nižim cijenama cestarine - kazao je Hajdaš Dončić, dodavši da uplata od 500 kuna neće biti vremenski ograničena, dakle turist koji tijekom ljetovanja potroši, primjerice, 360 kuna, ostatak može potrošiti idućeg ljeta. U HAC-u i ARZ-u bit će i otpuštanja, postupno do kraja godine, kada je krajnji rok za prvu fazu restrukturiranja. Iz HAC-a će otići 200-tinjak ljudi, a iz ARZ-a 60-ak. Broj blagajnika neće se mijenjati. HAC i ARZ dosad su zajedno prodali oko 195.000 ENC-eva, čiji je udio u naplati cestarine oko 25 posto.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Prijevoznici: Kolege iz EU imaju 50 posto popusta

- Budući da se većina cestovnih prijevoznika već sada koristi ENC uređajima, što znači da će i dalje plaćati cestarine po starom, nezadovoljstva među prijevoznicima ne bi trebalo biti - komentar je Marijana Banellija, predsjednika udruge Hrvatski cestovni prijevoznici. Kako kaže, nemaju svi prijevoznici ENC, ali će ih poskupljenje sigurno natjerati na kupnju uređaja. "Ostaje nam, dakle, popust od 22 posto u odnosu prema novim cijenama, no s 1. srpnja iduće godine moramo se izboriti i za bolje uvjete. Naši kolege u EU imaju popust od 50 posto", kazao je Banelli.

Relacija Nova cijena (kn) Dosad Osijek - Zagreb 117 102 Rijeka - Zagreb 69 60 Split - Zagreb 180 157 Zagreb - Vrgorac 220 191 Zagreb - Lipovac 120 105 Zagreb - Goričan 41 35 Krčki most 35 30

Siniša Hajdaš Dončić

ministar prometa

Cestarina poskupljuje, ali samo povremenim korisnicima

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika