TvObzor
UPITNA PETA SEZONA HVALJENOG I GLEDANOG SERIJALA O OBITELJI KOSMIČKI

Nitko ne želi produkciju “Odmori se, zaslužio si”
Objavljeno 25. svibnja, 2012.
Za seriju “Odmori se, zaslužio si” postoji konsenzus publike i kritike te je riječ o najuspješnijoj domaćoj humorističnoj seriji u proteklih 20-ak godina

Hrvatska televizija željela bi u svojem programu i petu sezonu serije “Odmori se, zaslužio si”, ali nema ni jedne neovisne produkcijske kuće da ju radi! Pažljivom će čitatelju ovo biti dovoljno da postavi neka pitanja, od onoga zašto se nitko ne želi uhvatiti tog posla, do onog zašto javna televizija sama ne bi radila uspješnicu o dogodovštinama obitelji Kosmički. Odgovori su, dakako, kao i uvijek kada je televizija u pitanju, kompleksne naravi.

Naime, činjenica jest da je HTV uputio poziv svim neovisnim produkcijskim kućama zainteresiranim za proizvodnju pete sezone. Na prva dva poziva nitko se nije javio, a hoće li biti i trećeg pokušaja, još se posve sigurno ne zna. Zato je izvjesno da će, bude li treća sreća, onaj tko se javi, zadaću proizvodnje i dobiti, iako v.d. urednik Dramskog programa HTV-a Mislav Brumec smatra da će o prispjelim ponudama odlučivati Povjerenstvo, imenovano u tu svrhu, koje će procjenjivati kvalitetu ponuda i reference ponuđača.

Potrošen format

Međutim, čudi činjenica da nitko ne želi raditi nešto što je dobro gledano. Kako neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih neovisnoj produkcijskoj sceni, razloga je više, a prvi je cijena. Naš izvor navodi da je HTV do sada radio seriju čija je cijena po epizodi iznosila nekih 600.000 kuna, da bi se sada od nezavisnjaka tražila proizvodnja teška oko 300.000 kuna po epizodi. Brumec tvrdi da su te brojke netočne.

- To je netočan podatak. Izravni troškovi HRT-a u produkciji ove serije, dakle sredstva iz budžeta dramskog programa, bili su u prosjeku dva puta niži od cifre koja se ovdje navodi - izjavljuje Brumec.

Priznaje pritom da su, doduše, tu i neizravni troškovi, koje HRT računa u ukupne troškove, te ističe da će, bude li trećeg poziva, cijena koju HRT kani plaćati biti vjerojatno još manja od tih spomenutih 300.000.

Naš izvor, pak, spominje i nevoljkost glavnih glumaca da se odreknu, navodno, dobrih ugovora što su ih imali. No prije svega je na snazi mišljenje da je format potrošen. Na HTV-u tako ne misle. Na upit zbog čega se forsira snimanje još jedne sezone, kao razlog nude činjenicu da je “Odmori se, zaslužio si” serija za koju postoji konsenzus publike i kritike te da je riječ o najuspješnijoj domaćoj humorističnoj seriji u proteklih 20-ak godina.

No ako je to tako, zašto seriju ne radi HTV u vlastitoj produkciji kao do sada?! Brumec kaže - ovo je pitanje za više sfere HRT-a. To nas vodi do onih vječnih “objektivnih” i teško shvatljivih razloga, od onoga da je prekovremeni rad na HRT-u ograničen na 32 sata mjesečno, što ne odgovara općeprihvaćenim produkcijskim standardima filmske i igrane TV industrije, gdje se radi daleko više. Isto tako, zakonski je određena kvota po kojoj je HTV dužan 15 posto svog programskog budžeta preusmjeriti europskim neovisnim proizvođačima, pa sve do onog da prema zakonu HTV ne smije biti bitno skuplji od tržišta, a brojke govore da ipak jest skuplji kad se zbroje izravni i neizravni troškovi, što ih ima kod proizvodnje serije ovakvog tipa.

Treća sreća

Valjda je i zbog toga i druga HTV-ova uspješnica “Stipe u gostima” prošlu sezonu otišla put neovisne produkcije, a neovisni prozvođač sada radi za nešto malo više novca nego što bi bili HTV-ovi izravni troškovi. Nakon svega ostaje i dalje dilema zašto se projekti do kojih je HTV-u toliko stalo daju drugima u ruke?!

- Radi se o strateškim odlukama rukovodstva kuće - izjavio je Brumec.

No nije li ovo još jedan argument u korist onih koji se boje da će dramskog programa potpuno nestati, dok će sve raditi ekipe izvan kuće?

- Ako se budu vukli pravi potezi, ne - smatra Brumec.

No može li uopće ikako drugačije?!

- Ako se budu vukli pravi potezi, da - zaključuje Brumec, taman da se oni koji još uvijek pišu izmjene i dopune Zakona o HRT-u, imaju za još štogod zamisliti osim zbog, njima jedino interesantne, problematike smjenjivanja aktualnog vodstva.

U svakom slučaju, HTV želi petu sezonu serije “Odmori se, zaslužio si”. Imaju veliku želju, gotov scenarij i kakav-takav budžet, samo nemaju koga da im to radi. Fanovima serijala valja se samo nadati da, baš kao u kakvoj pjesmi, treći poziv možda mijenja sve!

PIŠE : Siniša PAVIĆ
GLEDANIJI OD DNEVNIKA

“Odmori se, zaslužio si” je hrvatska humoristična serija, koja je s emitiranjem krenula 26. veljače 2006. godine. Serija je nastala prema ideji Gorana Tribusona i Snježane Tribuson. Riječ je o seriji čija je gledanost dosezala i dvadesetak posto, a bili su gledaniji i od središnjeg Dnevnika HRT-a.

Možda ste propustili...

KOMPLEKSNA PRIČA ODVIJA SE U IRSKOJ I U BELGIJI

Na Pickbox NOW stigla nova BBC-jeva serija “Skrivena imovina”

POSEBNA POZORNOST BIT ĆE NA ŠVEDSKOJ KINEMATOGRAFIJI

Najbolji nezavisni filmovi ovog ljeta u Motovunu od 26. do 30. srpnja

NA PROKURATIVAMA ĆE ZAPJEVATI I MARKO KUTLIĆ

Spontanost je recept za uspješne pjesme

Najčitanije iz rubrike