Ekonomija
VELIKI USPJEH HRVATSKIH VINARA U LONDONU

Đakovački misni traminac i kutjevačka graševina među najboljim vinima u svijetu
Objavljeno 24. svibnja, 2012.
U Hrvatsku je otišlo i 10 srebrnih medalja, 26 brončanih i 26 preporuka

Decanteru se ove godine najviše sviđaju slavonska i dalmatinska vina. Dokazuju to i nagrade koje je ovaj najcjenjeniji specijalizirani svjetski vinski časopis devetu godinu zaredom dodijelio najboljim vinima svijeta, među kojima su dva regionalna zlata zaslužili Zlatan pošip Zlatnog otoka iz 2010., misna vina traminac ledena berba iz Đakova, a zlato je zaslužila i kutjevačka graševina ledena berba iz 2009.

Uz ova zlata, u Hrvatsku je otišlo i deset srebrnih medalja, 26 brončanih i 26 preporuka među kojima je i puno istarskih vina.

Na sajmu su svoja vina profesionalcima predstavili i istarski vinari Ivica Matošević, Agrolaguna, Capo, Bruno Trapan te drugi.

- Ovo je odlično jer lani nismo imali ni jedno zlato.

Ono što je realna vrijednost ovih nagrada jest što je pošip dobio nagradu. Istra je najdinamičnija regija u tom kontekstu bez obzira na to je li netko dobio zlato ili nije. Veseli me gard naših vinara na ovom sajmu - rekao je Ivica Matošević.

Istaknuo je da su hrvatska vina još nepoznata međunarodnom svijetu vina, ali da je svakako dobro što se predstavljaju na sajmu "London international wine fair" u Londonu.

Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu i te kako relevantnu nagradu.

- Kvaliteta bilo koje nagrade dobra je onoliko koliko je dobra kvaliteta pojedinog ocjenjivača, a mi imamo najbolje ocjenjivače na svijetu - kazao je predsjednik komisije Steven Spurrier. A vina je tokom travnja ocjenjivalo 200 distributera vinima, sommeliera, novinara i drugih, uključujući 54 takozvanih Master of Wine i 11 Master sommeliera. U Decanteru ističu da su se posebno iskazale male vinske zemlje Grčka, Turske, Slovenija i Hrvatska, koja je primjerice dobila 63 posto nagrada od ukupnog broja predanih uzoraka vina.

Barbara BAN

Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta

Najčitanije iz rubrike