Novosti
NASTAVLJA SE KRIZA U ZAPOŠLJAVANJU

U svijetu je 75,4 milijuna nezaposlenih mladih osoba
Objavljeno 23. svibnja, 2012.

Vezani članci

MINISTARSTVO RADA ŽELI OBRAZOVNI SUSTAV USKLADITI S TRŽIŠTEM RADA, MEĐUTIM...

Hrvatskom gospodarstvu ne trebaju informatičari nego kuhari i konobari

OSIJEK - Izravna posljedica svjetske ekonomske krize jest povećanje nezaposlenosti među mladim ljudima, od 15. do 24. godine. Ova stopa počinje svoj rast u 2007. godini, da bi vrhunac dosegnula 2009. s brojkom od gotovo 75,4 milijuna nezaposlenih mladih. Sada se, izvješćuje o tome Međunarodna organizacija rada (ILO), nezaposlenost ponovno približava rekordnoj razini i malo je vjerojatno da će se smanjiti prije 2016. godine. U ILO-u procjenjuju da će ove godine bez posla biti gotovo 75 milijuna mladih ljudi, odnosno 12,7 posto. U prošloj godini stopa nezaposlenosti u toj dobnoj kategoriji iznosila je 12,6 posto.

Trend nezapošljavanja bilježi se na svim kontinentima, pa tako i među razvijenim zemljama Europe (17,6 posto, što je nešto manje nego u 2010.), ali i na Bliskom istoku i Latinskoj Americi. Čak i u istočnoj Aziji, koju u ovom izvješću smatraju ekonomski najdinamičnijom regijom, stopa je nezaposlenosti među mladima 2,8 puta veća nego među odraslom populacijom. Ipak, najveća nezaposlenost među mladima u prošloj godini zabilježena je u sjevernoj Africi, od čak 27,9 posto, nakon takozvanog “arapskog proljeća”. Ondje je stopa porasla pet postotnih bodova u odnosu na godinu ranije.

Slika je još lošija ako se uračunaju i milijuni mladih koji su odgodili potragu za poslom (produžili su, primjerice, svoje školovanje, nap.a.) ili su od nje potpuno odustali. U ILO-u kalkuliraju da u tom slučaju stopa nezaposlenosti za prošlu godinu doseže 13,6 posto.

U svome izvješću “Globalni trendovi zapošljavanja mladih” Međunarodna organizacija rada zaključno predlaže porezne i druge poticaje za tvrtke kako bi zapošljavale mlade te više poduzetničkih programa kako bi mladi lakše započeli vlastitu karijeru.D.Kuštro

U OSJEČKOJ ŽUPANIJI BEZ POSLA GOTOVO 7.000 MLADIH

U travnju, u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 6.850 nezaposlenih mladih između 15 i 24 godina. To je u odnosu na prošlogodišnji travanj povećanje za pet posto, ali se, utjehe radi, ipak bilježi nešto manja razina nezaposlenosti među mlađim ženskim osobama.

Možda ste propustili...