Regija
SRAMOTA - OŠ NIKOLE ANDRIĆA JEDINA U VUKOVARU NEOBNOVLJENA

Đaci ne smiju oko trošne zgrade, prozori zakovani
Objavljeno 23. svibnja, 2012.
Sanitarni čvorovi “na izdisaju”, a dotrajala kanalizacija kod svake kiše plavi kotlovnicu

Vezani članci

JOŠ JEDAN USPJEH MLADIH INOVATORA BELOMANASTIRSKE PRVE SREDNJE ŠKOLE

Za stubišni automat Ernstu tri odličja

VUKOVAR - U Osnovnu školu Nikole Andrića u Voćarskoj ulici u Vukovaru svakog jutra na nastavu dolazi 277 učenika. Njihova škola jedina je u Vukovaru još ostala neobnovljena, no sve ono što im je zbog toga uskraćeno učenici i nastavnici nadomještaju trudom i optimizmom.

Ravnatelj škole, Željko Kovačević, kaže kako su u program obnove ušli još 2006. godine iako je sve do danas stvarni početak radova ostao - nepoznanica. Škola je u međuvremenu odradila složen posao prikupljanja papirologije, završena je kompletna tehnička dokumentacija, gotov je projekt, ishođena građevinska dozvola, poznato je i da bi obnova koštala oko 10,5 milijuna kuna. Sve to, međutim, nije dovelo do početka obnove škole - umjesto obnove, niz proteklih godina imaju samo obećanja. Ravnatelj kaže da u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali i na niz drugih “nižih” adresa, svake godine šalju “elaborat o trenutnom stanju škole” upozoravajući na brojne poteškoće s kvalitetnim provođenjem nastave u uvjetima na granici izdržljivosti.

- Sad čekamo. Trudimo se pokazati da vrijedimo, sami nalazimo načine da prebrodimo ovu situaciju pa godišnje potrošimo 100-200 tisuća kuna na hitne intervencije kako bi djeca imala koliko-toliko bolje uvjete u učionicama. To je ono što možemo dok se nadamo obnovi i naše škole - govori ravnatelj Kovačević.

Školska zgrada je izvana u očajnom stanju. Zbog sigurnosti, djeci je zabranjeno prolaziti oko trošne zgrade, na čijim su fasadama vidljive rane razaranja prije dva desetljeća. Dijelovi fasade otpadaju, krov na više mjesta prokišnjava, a većina prozora je zakovana jer je stolarija trula pa se u svakoj učionici može otvoriti tek po jedno prozorsko krilo. Zimi puše na sve strane, ljeti je zagušljivo. Za sanitarne čvorove u školi kažu da su “na izdisaju”, a dotrajala kanalizacija kod svake kiše plavi kotlovnicu. Školski domar neprestano ima pune ruke posla, uvijek nešto “krpa” i popravlja dok se nekako snalaze sa sredstvima koja imaju.

Unutar zgrade situacija je nešto bolja, iako škola nema kabinete, u informatičkoj učionici rade sa zastarjelim računalima koja jedva udovoljavaju stjecanju znanja osnovnoškolaca, projektori se u nastavi moraju stalno prenositi po učionicama.

- Tražimo samo da imamo približno iste uvjete za rad i učenje kao i druge vukovarske škole - kaže ravnatelj OŠ Nikole Andrića, dodajući i da poneki roditelji izbjegavaju upisati djecu u neobnovljenu školu.

Priznaje da, iako ogorčen godinama borbe, nije posustao u nakani da izvođači obnoviteljskih radova na kraju stignu i do te škole. Reći će i da su njihovi učenici dobri i marljivi, da među 53 djelatnika imaju kvalitetan kadar, pa i pet doktoranata, i svi oni osmišljavaju kako boravak u školi učenicima učiniti boljim, kreativnijim. Pa tako, iako trošna, školska zgrada na svakom je koraku osvježena šarenim dječjim radovima, cvijećem, edukativnim panoima, a učenici veselo sudjeluju u mnogim aktivnostima - imali su talent show, noćno čitanje u knjižnici….

Sanja BUTIGAN
Raznolikost učenika - u klupama i kineske djevojčice

Škola u Voćarskoj specifična je po raznolikosti svojih učenika - pohađaju je djeca hrvatske, srpske, ukrajinske, rusinske, mađarske nacionalnosti, učenici Romi i od ove školske godine dvije kineske učenice. Svih 17 razreda je u jednosmjenskoj nastavi, djeca su sva zajedno, a problema, kažu u školi, nikad nije bilo.

Među 53 djelatnika je i pet doktoranata

Najčitanije iz rubrike