Novosti
BIVŠI ČLANOVI NISU RAVNODUŠNI U SVEZI S IZBORIMA U HDZ-U

Glavaš: Najbolje bi bilo da HDZ ode u povijest
Objavljeno 19. svibnja, 2012.
Jedino s Kujundžićem imaju šansu preživjeti, smatra Branimir Glavaš

Nešto više od 2.000 izaslanika odlučivat će u nedjelju o novom predsjedniku HDZ-a, koji je od osnivanja 1989. godine često bio poprište žestokih sukoba, pa je gubio važne članove.

Većina i tih ljudi koji su izbrisani, isključeni ili su sami istupili iz HDZ-a s pozornošću je pratila tijek izbora i nisu nimalo ravnodušni u svezi s raspletom. To se odnosi i na Branimira Glavaša, koji u mostarskom zatvoru služi kaznu za ratni zločin.

Za lopovluk su znali svi

- S HDZ-om sam raskrstio još 2005. godine, ali iz zatvora u drugoj državi pratim sva politička događanja u Hrvatskoj, pa tako i ove izbore. Mene su izbrisali iz stranke upravo zbog mojeg neslaganja s kriminalom koji je u HDZ-u postao obrazac ponašanja. Već od 2003. godine znalo se za lopovluk u HDZ-u i to su znali svi, Jadranka Kosor, Šeks, Hebrang, Milinović, Jarnjak... A siguran sam da je sve znao i Tomislav Karamarko. Osobno sam u kampanji za izbore 2003. vidio kako se krade na način da se kupovao skuplji promidžbeni materijal, iako je na tržištu bilo puno jeftinijeg - tvrdi Glavaš, koji smatra da je HDZ danas toliko kompromitiran da bi najbolje bilo da "ode u povijest i da se stranku pamti po utemeljitelju Tuđmanu". No Glavaš je ipak pragmatičan političar i razmišlja tko bi od predsjedničkih kandidata bio najprihvatljiviji njegovu HDSSB-u. “Dok imam utjecaja na strateške smjernice naše stranke, ona neće surađivati s ljudima poput Kosorice, Milinovića i Karamarka jer su aktivno ili pasivno bili sudionici progona hrvatskih generala i branitelja. Na čelu s nekim od to troje, HDZ ne može biti ni konkurent HDSSB-u. Ali, Milan Kujundžić odaje sliku nacionalno svjesne, visoko moralne i obrazovane osobe. Jedino s njim HDZ ima šansu preživjeti kao ozbiljan politički čimbenik”, prognozira Glavaš.

U proljeće 2005., kad je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku o brisanju Glavaša iz stranke zbog "regionalističkih skretanja", Ivić Pašalić već je tri godine bio bivši HDZ-ovac. Njega je Visoki časni sud isključio pod optužbom da je želio voditi paralelnu politiku u HDZ-u. Međutim, Pašalić priznaje da mu je i dalje "stalo do HDZ-a".

Razočaranje

“Navijam za nove ljude predvođene Kujundžićem i Prgometom. Mislim da će u drugi izborni krug ući Kujundžić i Karamarko, a da će onda Kujundžić pobijediti. Ključno je da predsjednik postane čovjek kojeg se ni teorijski ne može osumnjičiti ili optužiti za teška kažnjiva djela u prošlosti. Dva predsjednika koja bi završila u zatvoru, HDZ bi teško mogao preživjeti”, upozorava Pašalić.

I Hrvoje Šarinić, nekadašnji premijer i predstojnik Tuđmanovog ureda, ima svojeg kandidata. “Da sam u prilici glasovati, podržao bih Karamarka. Dobro ga poznajem, uvijek mi je ostavljao dojam jednog solidnog čovjeka. Ali, općenito sam jako razočaran što se s HDZ-om događa posljednjih godina. I umjesto da se sada članovi vodstva stranke okupe, oni se upuštaju u tako žestoke sukobe. To je strašno”, kazao nam je Šarinić, koji je HDZ napustio 2001. kako bi se pridružio DC-u. Josip Manolić, koji je iz HDZ-a izašao još 1994., ima izrazito negativno mišljenje o Karamarku, svojem nekadašnjem šefu kabineta. “To što on govori kombinacija je moje i Mesićeve, ali i Šuškove politike koja je bila najradikalnija. A to ne ide zajedno. Karamarko se poziva i na Tuđmana, a istovremeno govori suprotno njemu koji je u Ustav stavio da se Hrvatska gradi na tekovinama antifašizma. Opcije na koje se sada poziva Karamarko mi smo pomeli još početkom devedesetih. Ipak, Karamarko ima izvjesnu prednost jer se oslanja na obavještajne i policijske strukture, iako se doušnike nikada ne bi smjelo koristiti u političkoj borbi”, ističe Manolić, koji bi glasao za Jadranku Kosor.

Dražen CIGLENEČKI/Zlatko CRNČEC
POLANČECOVA PRECIZNA ANALIZA

Damira Polančeca predsjedništvo HDZ-a izbrisalo je iz stranke u jesen 2010. No on i dalje želi vidjeti jaki HDZ. Predsjedničke kandidate precizno je analizirao. “Ako pobijedi Kosor, nastavit će se 'ja-pa-ja-kanje' i rastakanje HDZ-a, a bit će to i kao da je pobijedio Šeks. On je u politici kao poskok. Miruje za hladna vremena, ali čim ga malo sunce ugrije - ugrist će! Ako pobijedi Karamarko, onda će valjda ubrzo Stipe Mesić biti bar počasni član HDZ-a. SOA bi dobila nadzornika u vidu Jože Manolića i 'služila bi pravoj stvari', a Vaso Brkić i dalje bi obilazio s kuvertama iz ladice sve one koji se još nisu zakleli na vjernost 'hrvatskom Putinu'. Milošević je elokventan i poznaje gospodarstvo, Kujundžić ima izuzetno respektabilnu biografiju i naglašeno domoljublje, a Dado Milinović je uvijek dobivao izbore i s njim se uvijek moglo razgovarati. Među tom trojicom mislim da Milinović ima najveće šanse”, secira Polančec izbore u HDZ-u.

Hrvoje Šarinić

Umjesto da se sada vodstvo stranke okupi, oni se upuštaju u tako žestoke sukobe. To je strašno.

Ivić Pašalić

Dva predsjednika koja bi završila u zatvoru, HDZ bi teško mogao preživjeti.

Možda ste propustili...

PORUKA AMERIČKOG VELEPOSLANIKA

SAD bi volio da Hrvatska kupi F-16

IZMJENE ZAKONA O NEPOŠTENOJ TRGOVAČKOJ PRAKSI

Proizvođači rijetko prijavljuju jer se boje gubitka ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČAK 66 POSTO TESTIRANIH POZITIVNO

Novi neželjeni rekord u OBŽ, 333 novopozitivnih, umrlo pet osoba

2

TROJE PRIJAVLJENIH ZBOG ŠIRENJA VIRUSA

Zaražena se vozila javnim prijevozom

3

NOVE MJERE ZA SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Do 21. prosinca zabranjene
svadbe i sajmovi, zatvaraju se
kafići, restorani i teretane