Regija
ZAŠTITNI ZNAK ORAHOVAČKOG VATROGASTVA

Tri generacije Orina u DVD-u
Objavljeno 19. svibnja, 2012.
Otac Mato sudjelovao je u više od 600 intervencija

ORAHOVICA - Kada se u Orahovici govori o vatrogastvu, ne može se ne spomenuti obitelj Orina. Danas su u DVD-u čak tri generacije obitelji Orina: otac Mato (56), majka Marija (56), sin Robert (35), njegova supruga Zorica (28) te sinovi Matej (10) i Franjo (8). Mato Orina, danas viši vatrogasni časnik, u vatrogastvo je ušao kao devetogodišnjak, 1968. godine polaže prvi vatrogasni ispit, a 1980. godine postaje vatrogasni časnik

- Puno je to godina. Sjećam se kako je počelo, kao 15-godišnjak. U današnjem vatrogasnom domu bio je naš disko, tamo smo svi odlazili i prvi se put susreli s vatrogasnim aparatima. Odmah mi se sve to svidjelo i krenuo sam vatrogasnim putem. Ne mogu biti ponosniji što sam usadio ovako plemenitu aktivnost u cijelu svoju obitelj. U sjećanju mi je kroz sve ove godine i više od 600 intervencija koje sam prošao, požar u tvornici drveta u Orahovici Slavonija hrast, kada smo gasili starim “Dajcom”. I danas uvijek govorim da je za požar najvažnije imati dobru opskrbu vodom - dakle, nema tih kamiona i suvremene tehnologije, ako imaš dobru ospkrbu vodom, požar se uvijek može ugasiti - kaže Mato Orina, danas viši vatrogasni časnik.

Sa sjetom se prisjeća vatrogasnih zabava i nekadašnjeg života vatrogasaca, za koje kaže kako su oduvijek bili glavni organizatori svih druženja, kako u selu, tako i u gradovima.

Pod Matinim nadzorom obuku je prošlo više od 90 posto današnjih orahovačkih vatrogasaca. Mato je dobitnik Pletera i Spomenice Domovinskog rata kao ratni zapovjednik vatrogasne jedinice, a danas je tajnik društva i zapovjednik Vatrogasne zajednice Orahovica. Uz njega, u vatrogastvo je prvo krenula njegova supruga Marija, koja je danas vatrogasac prve klase, a potom sin Robert, vatrogasni časnik prve klase.

- Naravno, sve je krenulo preko tate. Evo, već sam punih 28 godina u vatrogastvu, od svoje sedme godine, kada sam krenuo na dječja natjecanja. Imam položena sva vatrogasna zvanja i osoposobljen sam za sve vrste vatrogasnih intervencija osim za vatrogasnog ronioca, no i to namjeravam uskoro položiti. Ponosan sam što sam vatrogasac i hvala mom ocu što mi je usadio veliku ljubav prema toj humanoj i plemenitoj organizaciji - kaže Robert Orina, današnji zapovjednik DVD-a Orahovica. Treba svakako istaknuti da je u vrijeme Domovinskog rata Robert kao 14-godišnjak pomagao ocu u gašenju požara na stradalim kućama.

Vladimir GRGURIĆ
Seniorke i juniori

U DVD Orahovica 2002., odmah nakon udaje, ušla je Robertova supruga Zorica Orina, koja je prošle godine bila jedna od pokretača ponovnog osnivanja ženske seniorske ekipe, čije su ona i svekrva joj Marija aktivne članice. Robertovi i Zoričini sinovi, Matej i Franjo, također su članovi dječjih vatrogasnih ekipa.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike