Novosti
REAKCIJE NAKON SMRTNIH SLUČAJEVA U RIJECI I VARAŽDINU ZBOG KONZUMIRANJA OTROVNE BILJKE:

Medvjeđi luk i mrazovac različiti su k'o nebo i zemlja
Objavljeno 18. svibnja, 2012.

Vezani članci

NA RIJEČKOM PODRUČJU ZAMIJENILI OTROVNU BILJKU ZA LJEKOVITI MEDVJEĐI LUK

Jedna osoba preminula, šestero u bolnici

RIJEKA/ZAGREB - Jedan je muškarac umro od trovanja mrazovcem, a jedna je osoba u kritičnom stanju, potvrđeno je jučer na konferenciji za novinare u riječkom KBC-u. Zbog trovanja pet je osoba zadržano na liječenju. Osim riječkog slučaja, i u Varaždinu je umrla jedna osoba od trovanja tom biljkom. U oba slučaja osobe su zamijenile ljekovitu biljku medvjeđi luk vrlo otrovnim mrazovcem pa liječnici pozivaju na oprez pri branju ljekovitih biljaka, kako bi se izbjeglo trovanje. Mrazovac ima alkaloid koji se zove kolhicin, a koji je iznimno jak stanični otrov.

Inače, medvjeđi luk je 1992. proglašen biljkom Europe i sve je popularnija samonikla biljka na jelovnicima. Njegovi poznavatelji i obožavatelji ističu da je izvrstan za snižavanje krvnog tlaka, kolesterola i za čišćenje organizma općenito.

- Ne možemo vjerovati da se netko može zabuniti i umjesto medvjeđeg luka nabrati mrazovac! To su dvije potpuno različite biljke, k'o nebo i zemlja. Medvjeđi luk ima miris luka, a ostale biljke nemaju - kažu prodavačice na Dolcu.

- To je kao da uspoređujete slona i magarca! - odgovara i Franjo Kos iz Slavonskog Broda, travar koji već godinama od medvjeđeg luka pripravlja tinkturu za snižavanje krvnog tlaka. Time je, kako kaže, izliječio i sebe. Mrazovac i medvjeđi luk po mnogočemu su, kaže, različite biljke, i lako ih je razlikovati, te ga čude suprotne tvrdnje. Sudeći po mnogim slučajevima trovanja, zabuna je, očito, moguća. B. Mrvoš Pavić/S. Pavić

Možda ste propustili...

UBLAŽAVANJE POREMEĆAJA ZBOG POSKUPLJENJA MATERIJALA

Rast cijena za građevinske tvrtke je poput - elementarne nepogode

NASTAVAK KORUPCIJSKE ISTRAGE ZAČETE UHIĆENJEM HORVATA

Uskok ispitao dva bivša ministra i državnog tajnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana