Ekonomija
ZNANSTVENI SIMPOZIJ GOSPODARSTVO ISTOČNE RH - JUČER, DANAS, SUTRA

Slavonija na vrhu liste europskih regija po nezaposlenosti mladih
Objavljeno 18. svibnja, 2012.
Na toj smo listi od 271 regije, na 8 mjestu, kazao je dr. Cini

Vezani članci

U TRAVNJU

22 tisuće manje nezaposlenih

OSIJEK - Dvodnevni međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom Gospodarstvo istočne Hrvatske - jučer, danas, sutra, započeo je jučer na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Pozdravljajući nazočne, predsjednica organizacijskog odbora, prof. dr. Anka Mašek Tonković kazala je da je simpozij organiziran u želji da znanstvenici pridonesu svojom vizijom razvoju gospodarstva Slavonije i Baranje. Znanstvenicima je, istaknula je, ponuđeno da obrade 16 tematskih područja te će na simpoziju biti iznesen 41 rad, na kojemu je radilo 70 autora.

- Nadamo se da će to znati iskoristiti investitori - rekla je dr. Anka Mašek Tonković.

Prodekan Ekonomskog fakulteta za nastavu, prof. dr. Vladimir Cini kazao je da su razlozi održavanja simpozija slični onima od prije 50 godina kada je osnivan Ekonomski fakultet. U oba slučaja gospodarska situacija nije bila sjajna te su ciljevi i tada i danas zadržavanje mladih na ovim prostorima i uranjanje znanosti u gospodarstvo, kako bi ono raslo.

- Jedina lista na kojoj je Slavonija i Baranja među vodećim regijama Europe jest ona koja pokazuje broj nezaposlenih mladih osoba. Na toj smo listi na osmom mjestu, od 271 regije. I naš je cilj zadržati mlade, školovane ljude koji nam odlaze - kazao je dr. Cini.

Sudionike simpozija pozdravili su gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Župan je podsjetio kako je osječko Sveučilište velik potencijal istaknuvši važnu povezanost znanosti i poduzetništva. Šišljagić je dodao kako mu je žao što je na simpoziju jučer bilo malo sudionika. Gradonačelnik je, govoreći o gospodarstvu, kazao kako se više u Osijeku neće dimiti iz tvorničkih dimnjaka kao prije 20-ak godina te da u Slavoniji i Baranji trebamo tražiti niše u kojima možemo vidjeti svoje gospodarske šanse. Bubalo je podsjetio na dobre prometne veze Osijeka koje treba iskoristiti, kao i zračnu luku koja je konkurentna, posebice za kargo promet.

- Vidljivo je da se u Hrvatskoj stvari moraju mijenjati. Moramo tražiti rješenja u suradnji sa Sveučilištem. Nisu bitni samo znanstveni radovi, važno je da su oni konkretni. Ta suradnja mora biti vrlo racionalna i konkretna, jer bitna nam je praktična znanost - zaključio je Bubalo.

Igor MIKULIĆ
PO BDP-u ČETIRI SLAVONSKE ŽUPANIJE NA samom DNU

- Od pet istočnohrvatskih županija, četiri su uvjerljivo na zadnjim mjestima po razini BDP-a po stanovniku, po konkurentnosti i po razini poduzetničke aktivnosti, osim Osječko-baranjske županije koja je negdje na sredini. To je dovoljan razlog da se raspravlja o sadašnjem stanju gospodarstva i onome što je budućnost stanovništva istočne Hrvatske, kazala je prof. dr. Slavica Singer.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora