Kultura
SVE JE TO ROCK'N'ROLL - IZLOŽBA U SLAVONSKOM BRODU

O dugokosim mladićima u riflama, šangajkama i kožnim jaknama
Objavljeno 18. svibnja, 2012.
Malo je toga zapisivano, većina danas zabilježenog temelji se na sjećanjima

Izložba “Sve je to rock'n'roll”, otvorena u obje dvorane slavonskobrodske podružnice Državnog arhiva, privula je brojnu, ali nešto vremešniju publiku koju je zanimalo predstavljanje vremena u kojem su - mladi i bezbrižni - živjeli uz rock'n'roll.

Izložba je dio prošle godine započetog projekta predstavljanja glazbe u Slavonskom Brodu. Na 50 panoa predstavljeno je više od stotinu brodskih sastava, koji su 60-ih mahom potekli iz brodske Muzičke škole, mladića u riflama, šangajkama, kožnim jaknama...

“Oni su na plesnjacima uz živu svirku u Domu JNA, Partizanu, Plavom polju, Budainki... okupljali generacije. Bila su to mjesta zabave, zaljubljivanja, patnje... Prvih pola stoljeća rock'n'rolla ostavilo je dubok trag u ovom gradu pa zaslužuje naći svoje mjesto u kulturi i povijesti Slavonskog Broda. Nezaboravno je to vrijeme iz kojega nešto mogu naučiti i mlade generacije”, kaže ravnatelj Arhiva Ivan Medved.

Dvoje mladih djelatnika Arhiva, Katarina Aladrović-Mehandžija i Domagoj Zovak, uložilo je polugodišnji trud u pripremu izložbe.

“U Arhivu nismo raspolagali dokumentacijom koja bi pratila to vrijeme, no kada smo ušli u priču iznenadio nas je broj rock-sastava, od kojih je više od polovine autorskih, koji su u glazbi ostavili svoju kreativnost, strepnje, strahovanja, ljubavi...”, kaže Domagoj.

Iako je značajna svesrdna pomoć brodskih rockera Davora Milkovića, Dubravka Šefa i Vlatka Balošića, do fotografija su, kaže Katarina, dolazili prilično teško, posebice onih iz 60-ih i 70-ih.

“Kopali smo po starim novinama, no malo je toga zapisivano, većina danas zabilježenog temelji se na sjećanjima”, ističu autori. Jedan od najstarijih, vokalni solist i bas gitarist VIS-a Hidrogeni, Mirko Sečić, u kojem “glazba i dalje živi”, prisjeća se kako je počeo svirati 1955.

“Deset godina kasnije nastupili smo s električnim gitarama kao prvi brodski rock-sastav, izvodili pjesme na engleskom i održali prvi solistički koncert 1966. u kinu Jadran”, kaže Sečić. Uslijedili su novi sastavi: Marsoni, Idoli, Duxi, Eggsi, Blijede sjene...

Otvorenje izložbe nastupom su upotpunili neki od brodskih začetnika rocka - Željko Brezičević, Dubravko Šef i Zlatko Burić.

Tekst i foto: Marija RADOŠEVIĆ
KANULA JE I PONEKA SJETNA SUZA

Najviše dokumentacije o povijesti rock'n'rolla ostavio je dobri duh brodskih glazbenika i VIS-a “The eggs group”, pokojni Duško Svilar. Skupio je magnetofonske vrpce, zapise, fotografije - prisjetio se član banda Dubravko Šef. Sjećanja na plesnjake u Partizanu, Najlon bašči... te pjesme Bee Geesa, Mammas & Papas, Otisa Redinga, Procol Haruma... uz poznata lica iz razreda, susjedstva, kod mnogih su pobudili sjetu i izmamili poneku suzu. Izložbu je otvorio Duškov sin Luka Svilar, a bit će otvorena do siječnja 2013.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike