Regija
ANTE PRKAČIN ODBACUJE NAGAĐANJA BABOGREĐANA:

Ne odustajem od Babine Grede, samo sam zbog politike zapustio poslove
Objavljeno 16. svibnja, 2012.

BABINA GREDA - Unatoč očekivanjima da će prvi od njih već ove godine dobiti posao u stakleniku, koji bi trebao niknuti u blizini geotermalne bušotine u tome selu, čini se da ipak ne ide sve prema planu i da će se Babogredci morati još dobrano načekati. Poznati slavonskobrodski poduzetnik Ante Prkačin, koji je krajem lipnja prošle godine postao vlasnik parcele u Babinoj Gredi s izvorištem termalne vode, nije nam mogao precizirati kada će profunkcionirati staklenička proizvodnja, koju je lani najavljivao kao prvu konkretnu akciju, niti išta detaljnije reći o tome projektu.

- Sve je još uvijek u nekoj fazi, ni sam nisam siguran u kojoj, recimo, projektiranja. Prošle sam godine mislio da sve znam, al' sada vidim da ipak ne znam. Ma uvuku me u politiku i onda zanemarim poslove i ono što mi je bitno. Ma neće me više Bog natjerati u politiku! - ustvrdio je Prkačin.

Kupac tog najatraktivnijeg zemljišta u Babinoj Gredi zapravo je tvrtka Cezarion d.o.o. u vlasništvu Prkačinova sina i zeta. Nakon sređivanja imovinsko-pravnih odnosa, novi vlasnici parcele objedinjavali su postojeću dokumentaciju, koju je s ciljem stavljanja u funkciju geotermalnog izvorišta ishodila ili je u fazi ishođenja, tvrtka Geoen iz Zagreba. Njezin suvlasnik Dragan Jurilj bio je ozbiljno zagrizao u taj projekt, ali se s vlasnikom parcele, koja se prostire na 17.700 četvornih metara, nije mogao dogovoriti oko cijene i na kraju je odustao. Prkačin mu je ponudio suradnju i partnerski odnos jer je s Juriljem već ranije surađivao i, kaže, ima dobra iskustva.

Na upit jesu li osnovali zajedničku tvrtku koja će voditi posao u Babinoj Gredi, što nam je Prkačin još u rujnu najavio, diplomatski je odgovorio da Jurilj svoj posao širi i dalje i da mu je Babina Greda samo jedan od poslova na kojima je angažiran. Nametnulo nam se i pitanje razmišlja li možda Prkačin o povlačenju iz projekta i prodaji zemljišta u Babinoj Gredi, o čemu se šuška u seoskim kuloarima, no on je to odlučno odbacio. Priznao je da je bilo zainteresiranih koji su se raspitivali za spomenutu parcelu.

- Imao sam ponuđača koji je bio spreman posao dovesti do kraja, ali bi me u tom slučaju ostavio s jako malim postotkom, na što nisam želio pristati - pojasnio je. Marija Lešiće Omerović

VRIJEDNOST PROJEKTA - NEOGRANIČENA

Uz projektiranje staklenika, što je, prema Prkačinovim riječima, u tijeku, istovremeno bi se trebalo provoditi i istraživanje bušotine, za što je već ishođena dozvola. Što se tiče vrijednosti projekta, Prkačin ju je ocijenio neograničenom, a startat će s četiri do pet milijuna eura. Prema planu, na 50-ak hektara oko geotermalne bušotine trebali bi niknuti turistički, industrijski i poljoprivredni objekti, koje je još prije tri godine predstavila tvrtka Geoen.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike