Regija
ANTE PRKAČIN ODBACUJE NAGAĐANJA BABOGREĐANA:

Ne odustajem od Babine Grede, samo sam zbog politike zapustio poslove
Objavljeno 16. svibnja, 2012.

BABINA GREDA - Unatoč očekivanjima da će prvi od njih već ove godine dobiti posao u stakleniku, koji bi trebao niknuti u blizini geotermalne bušotine u tome selu, čini se da ipak ne ide sve prema planu i da će se Babogredci morati još dobrano načekati. Poznati slavonskobrodski poduzetnik Ante Prkačin, koji je krajem lipnja prošle godine postao vlasnik parcele u Babinoj Gredi s izvorištem termalne vode, nije nam mogao precizirati kada će profunkcionirati staklenička proizvodnja, koju je lani najavljivao kao prvu konkretnu akciju, niti išta detaljnije reći o tome projektu.

- Sve je još uvijek u nekoj fazi, ni sam nisam siguran u kojoj, recimo, projektiranja. Prošle sam godine mislio da sve znam, al' sada vidim da ipak ne znam. Ma uvuku me u politiku i onda zanemarim poslove i ono što mi je bitno. Ma neće me više Bog natjerati u politiku! - ustvrdio je Prkačin.

Kupac tog najatraktivnijeg zemljišta u Babinoj Gredi zapravo je tvrtka Cezarion d.o.o. u vlasništvu Prkačinova sina i zeta. Nakon sređivanja imovinsko-pravnih odnosa, novi vlasnici parcele objedinjavali su postojeću dokumentaciju, koju je s ciljem stavljanja u funkciju geotermalnog izvorišta ishodila ili je u fazi ishođenja, tvrtka Geoen iz Zagreba. Njezin suvlasnik Dragan Jurilj bio je ozbiljno zagrizao u taj projekt, ali se s vlasnikom parcele, koja se prostire na 17.700 četvornih metara, nije mogao dogovoriti oko cijene i na kraju je odustao. Prkačin mu je ponudio suradnju i partnerski odnos jer je s Juriljem već ranije surađivao i, kaže, ima dobra iskustva.

Na upit jesu li osnovali zajedničku tvrtku koja će voditi posao u Babinoj Gredi, što nam je Prkačin još u rujnu najavio, diplomatski je odgovorio da Jurilj svoj posao širi i dalje i da mu je Babina Greda samo jedan od poslova na kojima je angažiran. Nametnulo nam se i pitanje razmišlja li možda Prkačin o povlačenju iz projekta i prodaji zemljišta u Babinoj Gredi, o čemu se šuška u seoskim kuloarima, no on je to odlučno odbacio. Priznao je da je bilo zainteresiranih koji su se raspitivali za spomenutu parcelu.

- Imao sam ponuđača koji je bio spreman posao dovesti do kraja, ali bi me u tom slučaju ostavio s jako malim postotkom, na što nisam želio pristati - pojasnio je. Marija Lešiće Omerović

VRIJEDNOST PROJEKTA - NEOGRANIČENA

Uz projektiranje staklenika, što je, prema Prkačinovim riječima, u tijeku, istovremeno bi se trebalo provoditi i istraživanje bušotine, za što je već ishođena dozvola. Što se tiče vrijednosti projekta, Prkačin ju je ocijenio neograničenom, a startat će s četiri do pet milijuna eura. Prema planu, na 50-ak hektara oko geotermalne bušotine trebali bi niknuti turistički, industrijski i poljoprivredni objekti, koje je još prije tri godine predstavila tvrtka Geoen.

Možda ste propustili...

JAVNOSTI PREDSTAVLJENO ZDANJE BELOMANASTIRSKOG STADIONA

Dan otvorenih vrata novog Gradskog stadiona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto

3

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.