Regija
U MALOJ CRKVI U ĐAKOVU NAKON DVIJE GODINE PONOVNO GLAZBA S KORA

Restaurirane orgulje iz 1850.
Objavljeno 16. svibnja, 2012.
Orgulje je izgradio Andrija Fabing iz poznate obitelji graditelja orgulja

ĐAKOVO - Iz župne crkve Svih svetih ili kako ju Đakovčani odmilja zovu Male crkve ovih će se dana ponovno oriti glazba s orgulja. Naime, nakon gotovo dvogodišnje restauracije, kući su se vratile orgulje čija gradnja datira još iz 1850. godine. Na koru crkve, u sklapanju glazbala, zatekli smo majstora za glazbala Ivicu Dernera iz Feričanaca. Pojasnio nam je vrijednosti tog, kako je rekao, prema odluci Ministarstva kulture, zaštićenog spomenika.

- Bilo je mnogo posla oko restauracije, ali sada je ona pri kraju. Vidi se da se na orguljama dugo nije sviralo. Inače, one imaju deset registara, iznimne su. Bijele tipke rađene su od slonove kosti, a crne od američkog hrasta - kaže majstor Derner, koji je posao s glazbalima naslijedio od oca.

Župnik Tomislav Ćorluka pojašnjava zbog čega se na orguljama posljednjih godina sve rjeđe sviralo.

- Nakon obnove crkve, koja se odvijala od 1988. do 1990. godine, orgulje su bile rastavljene pa su ponovno postavljene i djelomično restaurirane. Budući da se Župni dom preselio na Strossmayerov trg 1, sve aktivnosti, od bogoslužja i slavlja do prvih pričesti, krizmi i vjenčanja, preselile su se u katedralu, čime su smanjena događanja i slavlja u Maloj crkvi, a orgulje bi svirale tek povremeno. Često je znalo proći i godinu dana da se na njima ne svira. Čim se ne koriste, orgulje se rasuše i raštimaju, padalo je puno prašine, a kroz prozor je na njih udaralo sunce. Zbog toga se osjetila potreba, jer bude ondje povremeno slavlja, a mnogi se i žele vjenčati u crkvi Svih svetih, da ih opet restauriramo, obnovimo. Posljednjih godinu i pol do dvije orgulje su bile na restauraciji te su ovih dana sasvim postavljene. Sada će se na njima svakog dana pomalo svirati da sve sjedne na svoje mjesto. Za 20-ak dana ponovno će doći majstor i sve to uštimati da bi orgulje svirale kako treba - kaže župnik Tomislav Ćorluka.

Inače, orgulje je, kako stoji u spisima, 1850. godine izgradio Andrija Fabing iz poznate obitelji graditelja orgulja, a kako piše u knjizi Ermina Armana, upravo orgulje u crkvi Svih svetih u Đakovu i orgulje u crkvi u Gorjanima najbolje prezentiraju njegov rad.

Maja MUŠKIĆ
Iz kanonskog pohoda 1977. godine

Zapisnik kanonskog pohoda od 15. ožujka 1977. godine kaže kako su stare orgulje registrirana starina, za upotrebu još služe, svira časna sestra. Prošle godine (1976.) ugrađen je novi elektromotor za mijeh. Pjevanje je pučko.

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike