Sport
HVK VUKOVAR PROSLAVIO STOTU OBLJETNICU POSTOJANJA

Klub preživio tri rata, ali se uvijek dizao poput feniksa
Objavljeno 14. svibnja, 2012.

VUKOVAR - U prelijepoj atmosferi krcatog Hrvatskog doma održana je u petak svečana sjednica u povodu proslave stote obljetnice postojanja i rada veslačkog kluba u gradu heroju. Naime, kako je uz ostalo istaknuo u uvodnom izlaganju prof. dr. Siniša Šijanović, aktualni predsjednik najstarijeg sportskog kluba u Vukovaru, osnivačka sjednica održana je stoljeće prije, 11. svibnja 1912., upravo u 18 sati kao i jubilarni skup!

- Utemeljitelj je, u dvorani gradske igračnice Hotela Grand, bio Artur Manč, ujedno i prvi klupski predsjednik, pa od tada, već cijelo stoljeće, veslački klub ponosno pronosi ime svoga grada - rekao je dr. Šijanović.

- Preživio je naš klub dva velika svjetska te Domovinski rat, požar, brojne financijske poteškoće, pratile su ga razne nedaće, ali se uvijek vraćao poput feniksa i nastavljao svoj rad koji je bio i isprepletan nizom sportskih uspjeha.

Dr. Šijanović je u konciznom izlaganju naglasio i nekoliko iznimno značajnih događaja, kao što je izgradnja Veslačkog doma 1924., koji i danas (posve obnovljen '03 nakon devastiranja u posljednjem ratu) ponosno ukrašava Otok sportova u središtu grada, pa poplavu '65, požar '86, a veslački djelatnici nikad neće zaboraviti ni imena 32 člana tog kluba, koji su tijekom agresije na Hrvatsku položili svoje život na oltar domovine.

- Monografija (čiji je autor dr. Šijanović, nap.a.) napisana je da se ne zaborave brojni događaji, zaslužni veslački djelatnici te zapaženi rezultati, ostvareni unatoč brojnim poteškoćama koje su Klub pratile. Ostat će tako zapisano da je HVK Vukovar najstarija sportska udruga u svom gradu, čak 27 godina stariji i od HVS-a, ali stariji i od novog ušća Vuke, brojnih ulica i gradskih naselja...

Svečanu sjednicu uveličali su i brojni gosti i uzvanici među, kojima su bili i ministri Predrag Fred Matić (ujedno izaslanik dr. Ive Josipovića, predsjednika Hrvatske i pokrovitelja sjednice) i dr. Željko Jovanović, gradonačelnik Željko Sabo i dožupan Željko Cirba, kao i Juraj Gamulin, dopredsjednik HVS-a. Svi oni obratili su se skupu i vukovarskim veslačkim djelatnicima čestitali velebni jubilej. Sjednicu je, na svoj način nadahnuto, vodio Miroslav Škoro, o klupskoj povijesti detaljno je govorio Vedran Mlikota, a kulturno-zabavni program uveličali su vukovarski glazbenici na čelu s pjevačkim zborom Osnovne glazbene škole pri OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, pod ravnanjem mr. Maje Dretvić. Svečanost je nastavljena domjenkom u dvorcu Eltz, gdje su podijeljene brojne prigodne plakete koje je osmislio prof. Brane Crlenjak.

Dragutin KERŽE
U gledalištu i Damir Martin

Često je tijekom sjednice isticana nada da bi hrvatsko veslanje moglo Vukovaru na ljeto podariti i olimpijsku medalju. Naime, među nazočnima je zapažen stasiti Damir Martin, član proslavljenog hrvatskog četverca na pariće, koji je na svečanost u rodni grad stigao s ocem Borisom, također nekadašnjim vukovarskim veslačem. Donoseći prigodne darove, a primajući prigodne jubilarne plakete, na pozornicu Hrvatskog doma stizali su predstavnici 16 hrvatskih klubova, ali i novosadskog Danubiusa s kojim HVK Vukovar dugo i uspješno surađuje.

monografija

Luksuzna monografija, obogaćena nizom lijepih fotografija iz svih razoblja postojanja kluba, tiskana je na 176 stranica, autor je klupski predsjednik, prof. dr. sc. Siniša Šijanović, dr. med., čiji su suradnici bili Berislav Vrančić, Gordan Šestan, Tomislav Omrčenović-Tonto, Tomislav Baumgertner i Damir Šeda. Tiskana je u Zrinskom d.d. u Čakovcu, a nakladnici tog jubilarnog izdanja su Grad Vukovar i HVK Vukovar.

Možda ste propustili...

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

Najčitanije iz rubrike