Regija
PRAVOPISNE POGREŠKE ČESTE U BARANJI

Pogrešno su napisana imena ulica, naselja...
Objavljeno 12. svibnja, 2012.
Svi znaju za pogreške, ali nitko ništa ne poduzima

BELI MANASTIR - Bez obzira na upozorenja i kritike, grad vrvi pravopisnim nepravilnostima. Temeljni pravopisni pojmovi, primjerice pravilno pisanje naziva ulica, belomanastirskim su gradskim ocima, ili bolje rečeno onima koji su natpise izrađivali, još uvijek nepoznanica. Prije više od godinu dana skupina učenika Gimnazije prošetala je Belim Manastirom, bilježila i upozorila na nelogičnosti. Nisu morali prijeći značajniju kilometražu kako bi uočili ploče s nazivima najfrekventnijih gradskih ulica. Riječ ''sloboda'' u nazivu Trga slobode počinje velikim slovom ''S'', a samo nekoliko metara dalje, na ploči Ulice kralja Zvonimira, velikim je slovom napisana riječ ''kralj''. Sve se događalo tijekom provođenja projekta Ogranka Matice hrvatske, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskog jezika, a zadatak učenika bio je zabilježiti pravopisne pogreške s kojima se svakodnevno susrećemo čitajući brojne reklame, oglase i nazive ulica. Unatoč uvjeravanjima koja smo tada dobili iz grada, do današnjeg dana o tom pitanju nije ništa poduzeto, pa se prolaznici i nadalje mogu smijati kada ugledaju Kraljeve i Slobode...

Da su učenici otišli samo nekoliko kilometara dalje, do Baranjskog Petrovog Sela, imali bi što vidjeti. Na ulazu u selo postavljen je prometni znak naziva naseljenog mjesta na kojem je pravopisna pogreška koju vjerojatno ne bi učinili ni učenici nižih razreda osnovne škole. Premda pravopis nalaže pisanje svake riječi u nazivu mjesta velikim slovom (osim kada su u pitanju prijedlozi i veznici), na znaku je ispisano Baranjsko Petrovo selo - s malim ''s''. I nikomu ništa. Mogu nam se smijati i Mađari koji prometuju državnom cestom D7. Na jednoj od pozdravnih ploča, tako, mađarskim se gostima poručuje kako ih srdačno dočekuju - vrane.

Ivica GETTO
kasne samo deset godina

Da je riječ o očitim pogreškama, potvrdilo nam je nekoliko jezikoslovaca i profesora književnosti, koji tvrde kako se pisanje naziva ulica i gradova uči još u osnovnoj školi. Što se tiče stranog jezika, ističu kako nije sramota ne znati ih, već pitati kako se ispravno piše. Da stvar bude zanimljivija, spomenute ploče s nazivima ulica stoje već desetak godina, ali se nitko od nadležnih nije sjetio postaviti nove, pravilno ispisane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana