Regija
CRKVA UPOZORAVA NA SIMBOLE U SUPROTNOSTI S VJEROM

Ne nosite potkovicu, slonića, pentagram...
Objavljeno 12. svibnja, 2012.
Ti znakovi mogu biti medij za neko zlo, upozorava župnik, vlč. Tomislav Ćorluka

ĐAKOVO - Znaš li što nosiš?, postavljeno je pitanje na plakatu s uočljivim znakom upozorenja u predvorju đakovačke katedrale pokraj kojeg se ovih dana sa zanimanjem i propitkivanjem u sebi zaustavljaju mnogi. Na plakatu je ukazano na 19, kako stoji, (neo)poganskih simbola, kakva su u javnosti njihova značenja, ali i jasno upozorenje kako je nošenje tih simbola, spiritzam i magija u suprotnosti s vjerom! 19 znakova obuhvaća mnogo toga - od znaka svastike do konjske potkovice, slona, što slove da donose sreću. Većinom ih čovjek tretira da su u službi zaštite zdravlja, sreće, blagostanja, dok se na dnu plakata upozorava: Sva djela magije i čaranja kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad Božjom, pa bilo i za to da mu se pribavi zdravlje - teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kada ih prati namjera da se drugima škodi ili kada se njima traži zahvat zloduha. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju.

Župnik đakovačke župe Svih svetih, vlč. Tomislav Ćorluka kaže da je plakate tiskao "Veritas".

- Brojni, ulazeći u katedralu, zastanu pokraj plakata i komentiraju upozorenje. Ti znakovi nisu bez značenja i svaki se može zloupotrijebiti; često se nose iz neznanja, jer su ih mladi vidjeli na nekoj popularnoj osobi pa ih žele oponašati. Ti se znakovi često i reklamiraju, prisutni su u medijima, u trgovinama suvenira i poklona, na 'tezgama'… Osim što ih ljudi nose zbog neznanja, nose se i svjesno, s namjerom, iz prkosa…, pa i u crkvu. U takvim slučajevima ukažem osobi koja ih nosi da se ti znakovi mogu zlorabiti. Ti znakovi mogu biti medij za neko zlo, upozorava vlč. Ćorluka.

Suzana ŽUPAN
(neo)poganski znakovi

Na plakatu je 19 (neo)poganskih znakova s detaljnim opisima kakvo im je uvriježeno značenje u javnosti. To su anarhija, trostruka boginja, prsten antlanta, svastika, Neronov križ, 13-krako sunce, djetelina s četiri lista, konjska potkovica, pentagram, anđeoski talisman, zodijački znakovi, crvena narukvica, Horusovo oko, slon, yin-yang, jantarska ogrlica, ankh, oko - tursko ili grčko i trikvetra.

19

znakova je u suprotnosti s vjerom

Možda ste propustili...

IZMIJENJENA ODLUKA O STIPENDIRANJU

Aneksi ugovora za dio donatorskih stipendija

OSAM GODINA ETNOLOŠKOG CENTRA

Gosti od 7 do 77 godina sa svih kontinenata

KONAČNO BEZ ČESTIH NESTANAKA VODE

Novi magistralni cjevovod

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽALE SE DA JE U ČOLNIĆEVOJ NEIZDRŽIVO

Kao da smo na autocesti: Ulicom dnevno projuri 2600 auta

2

SURADNJA BELI MANASTIR - CAMBRIDGE

Američki učenici u posjetu Baranji

3

OŠ ‘’AUGUST HARAMBAŠIĆ’’ PROSLAVILA SVOJ DAN

Nagrađeno i pohvaljeno 80 učenika i 18 učitelja