TvObzor
GORAN VUJIĆ

Glazba mi daje motivaciju
Objavljeno 11. svibnja, 2012.
Godinama je svirao s popularnom njemačkom teen pop-rock senzacijom “LaFee”, a danas je slobodnjak i nastupa u više bendova

Mlad i uspješan basist s Balkana Goran Vujić (rođen je u Loznici, Srbija) godinama je svirao s popularnom njemačkom teen pop-rock senzacijom “LaFee”. Prodali su više od milijun albuma i DVD-ova diljem svijeta te osvojili brojne nagrade i priznanja. Goran je sada slobodnjak, a nastupa u više bendova, uključujući i matične - “Phisbacher” i “GUT”.

S Goranom smo za TV Obzor razgovarali o karijeri, nastupima njegovih bendova, razdoblju provedenom s grupom “LaFee”, fanovima i hobijima.

Studirao si jazz, no kad si prvi put zavolio stilove kao što su rock, funk...?

- Studirao sam jazz s glavnim predmetom e-bass na “Folkwang Hochschule” u njemačkom gradu Essenu. Električni bass počeo sam svirati s trinaest godina i otad sam vrijedno vježbao i silno se trudio napredovati. Moj otac profesionalno se bavio glazbom, svirao je e-gitaru i e-bass gitaru, tako da sam vrlo rano imao dodir s muzikom i s bass gitarom. Kao dijete pretežno sam slušao rock, ali poslije su me sve više počinjali zanimati i drugi glazbeni stilovi.

Koji je najveći festival na kojem si nastupao te koja ti je turneja ostala u najboljem sjećanju i zašto?

- Svirao sam na mnogim mjestima, u klubovima, nastupao na festivalima i odradio brojne turneje. Od malih klubova pa sve do najvećih pozornica. Najveći nastup dosad bio mi je ispred Berlinskih vrata. S grupom “LaFee” dvije godine zaredom, 2007. i 2008., uživo smo svirali na “Nokia New Year's Eve”, velikom glazbenom događaju na kojem su nastupali i Christina Aguilera, Nelly Furtado, Rihanna, “Black Eyed Peas”, Ludacris... Njemački kanal RTL 2 prenosio je uživo taj event. To je bio jako lijep doživljaj i bilo nam je uistinu fantastično. Kažu da je tome bilo prisutno oko milijun i dvjesto tisuća posjetitelja, uz čak 150 milijuna televizijskih i on-line gledatelja. Zaista nezaboravan doživljaj.

Uživam u ovom što radim

Primjećujem da neprestano sviraš, no otkud ti tolika energija, snaga?

- Mislim da tu nema neke velike tajne ili, bolje rečeno - nije to neki misterij. Volim to što radim i uživam u tome. Glazba mi daje energiju i motivaciju. Zato mi ne pada teško. Osim glazbe, bavim se i sportom, što mislim da je jako važno, jednako kao i zdrava prehrana. Volim prirodu. Poslije turneje ili snimanja obvezno volim prošetati nekim parkom ili šumom. To me opušta, smiruje i daje mi energiju. A publika mi također daje energiju. Vrlo je zanimljiva ta razmjena pozitivnog, to te jednostavno gura prema naprijed i još više potiče.

Otkrij nam što trenutno radiš s “Phishbacherom” i grupom “GUT”. Jeste li u studiju, snimate li novi album?

- S “Phishbacherom” početkom ove godine izdali smo novi CD “Journey To Turtleland” pod etiketom “Jazzsick Recordsa”, a više od mjesec dana bili smo na turneji. S grupom “GUT” upravo radimo na novom, drugom CD-u, zasad još nepoznatog naziva. Bit će izdan krajem ove godine pod etiketom iste diskografske kuće. Osim toga, upravo sam se vratio s turneje s dečkima iz “Phishbachera”. Nastupali smo po Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Novi termini su uvijek dostupni na mojoj službenoj web-stranici goranvujic.com.

Možeš li se sjetiti svog prvog nastupa s bendom “LaFee”?

- Moj prvi nastup s bendom “LaFee” bio je krajem 2006. godine. Bio je to jedan televizijski nastup za njemački kanal PRO 7. Emisija se zvala “50 Jahre BRAVO”, odnosno poseban event posvećen pedesetoj godišnjici izlaženja popularnog tinejdžerskog magazina “BRAVO”. U dvorani je bilo otprilike osamnaest tisuća ljudi. “LaFee” je izveo pjesmu “Kids In America” s engleskom pop-pjevačicom Kim Wilde. Priznajem, bio sam malo nervozan. Dotad nisam nastupao pred toliko ljudi, niti sam imao televizijska iskustva, a još je i poznata Kim Wilde nastupala s nama.

Nesporazum učinio svoje

Je li vam se ikad dogodilo nešto nezgodno na pozornici, možda s nekim zaluđenim fanom?

- Bilo je raznih situacija. Nama su se često događale smiješne stvari, ali na bini se nikad nije ništa strašno dogodilo. Fanovi su bili većinom kulturni. Histerično su uzvikivali naša imena, dobacivali plišane igračkice, zahtijevali autograme i zajedničke fotografije.

Kakva je privatno Christina Klein, poznata kao LaFee? Jesi li još uvijek u kontaktu s njom i ostalim dečkima iz bivšeg benda?

- Christina Klein je divna i pozitivna osoba. Jako je talentirana za glazbu i ples. U to vrijeme bila je jako mlada, gotovo dijete u odnosu na nas dečke iz benda. Puna je energije i ima onaj poseban grčki temperament u sebi. Naime, mama joj dolazi iz Grčke, a otac joj je Nijemac. Osobno sam se baš lijepo slagao s njom i bili smo dobri prijatelji. S kolegama se često čujem, a ona je zauzeta s novim projektima tako da smo kontakt, na žalost, gotovo pa izgubili.

Što je zapravo bilo s bendom “LaFee”? Koliko si godina nastupao s njima i koliko ste albuma snimili? Zašto Christina danas nastupa solo?

- Duga je to priča. Mislim da je tu došlo do nekakvog nesporazuma između nje i menadžera. Zajedno smo bili otprilike četiri godine. Snimljena su tri albuma i nekoliko posebnih izdanja, kao i dva DVD-a. Ja sam snimio drugi DVD s njima. Ne znam zašto Christina sada nastupa solo. Siguran sam da smo mogli nastaviti zajedno te postizati uspjehe i dalje.

Kako je došlo do suradnje s poznatim gitaristom Zlatkom Manojlovićem (Zed Mitchell)?

- Zlatka sam upoznao posve slučajno. U njemačkom časopisu “Gitarre&Bass” izišao je kratki članak o meni, da sam indosant za “Marleaux Bass Guitars” i odmah ispod tog teksta bio je predstavljen Zlatkov tada novi CD “Spring Time In Paris”. Tu je negdje bio jedan link na njegovu internet-prezentaciju. Tražio je bubnjara za njegov bend i tako sam uspostavio kontakt s njim. Predložio sam mu jednog svog dobrog prijatelja i odličnog bubnjara, Ulfa Strickera. Malo poslije Zlatko je zvao i mene te od tada surađujemo i sviramo zajedno ovdje u Njemačkoj. Godine 2010. svirali smo i u beogradskom Domu sindikata, na “Guitar Art Festivalu”, gdje je također nastupao i glasoviti gitarist Paco de Lucia.

Koliko često dolaziš u Srbiju, posjećuješ li svoju obitelj i tamošnje prijatelje?

- U Srbiju sam kao dijete dolazio tijekom praznika, ali posljednjih nekoliko godina nemam toliko vremena pa dolazim vrlo rijetko. Tada mi je teško sve obići.

Na kraju razgovora Goran Vujić je rekao: “Zaista bih volio nastupati i u Hrvatskoj. Radimo na tome i vidjet ćemo, možda već uskoro. A dotad veliki pozdrav za sve ljubitelje glazbe i umjetnosti, a posebice za čitatelje TV Obzora.”

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
Slušam različitu glazbu, a pretežno jazz/fusion

Koje bendove ili pjevače slušaš? Što više preferiraš - gledanje filmova, TV serija ili čitanje?

- Volim slušati različite glazbene stilove, pretežno jazz/fusion, bendove kao što su “Tribal Tech” i “Weather Report”. Volim i glazbu iz naših krajeva, primjerice - Gibonnija, Vladu Georgieva, Vasil Hadzimanov Band, Tošu Proeskog, Sergeja Ćetkovića i druge. Naravno i legendarne grupe kao što su “Bijelo dugme” i “Leb i sol”.

Volim i TV serije i filmove, ali i dobre knjige. Sve me zanima. Rado gledam dokumentarne i obrazovne emisije, kao i dobre SF filmove i serije. Obožavatelj sam Ericha Fromma, Ericha von Danikena i Sigmunda Freuda. Od filmova fan sam “Aliena”, “Pirata s Kariba”, “X-Mena”, “Forresta Gumpa”, “Rockyja”, “Ramba”, “Blade Runnera”... Od TV serija volim “Stargate Universe”, a od emisija njemački “Galileo”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike