Osijek
PROJEKTI DRUGOG EUROPSKOG POZIVA IPA IIIC

Stiže 30 milijuna kuna za vinske ceste, BIOS te zone Bijelo Brdo i Janjevci
Objavljeno 9. svibnja, 2012.

Od 14 novougovorenih projekata za poslovnu i turističku infrastrukturu u okviru sheme dodjele nepovratnih sredstava iz EU, čak su četiri s područja Osječko-baranjske županije. Ni jedna druga županija nema toliko ugovorenih projekata. Četiri projekta u OBŽ-u vrijedna su više od 30 milijuna (nepovratnih) kuna: Poslovna zona Bijelo Brdo (606.162 eura), Poslovni inkubator BIOS (1,39 milijuna eura), Industrijska zona Janjevci (1,12 milijuna eura), Vinske ceste OBŽ-a (1,25 milijuna eura).

Cilj je ove sheme, objašnjava se u novom biltenu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost, ulaganje u razvoj infrastrukture u poslovnim zonama i subjekata za pružanje potpore malom i srednjem poduzetništvu, te ulaganje u razvoj turističke infrastrukture. Konačni je cilj otvaranje novih radnih mjesta u slabije razvijenim područjima. Ukupno je odabrano 19 projekata iz drugog poziva natječaja IPA IIIc, za koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU namijenilo 16 milijuna eura iz pretpristupnih fondova.

Projekt “Wine Tour” vrijedan je gotovo 1,25 milijuna eura, službeno je započeo 1. ožujka i trajat će 18 mjeseci. EU participira s 936.390 eura, a OBŽ i partneri moraju osigurati preostalih 25%, odnosno 312.130 eura (oko 2,35 milijuna kuna). Projektom je predviđeno uređenje 18,5 kilometara vinskih cesta u općinama Drenje (3,1 km), Erdut (3,4 km), Kneževi Vinogradi (1,9 km), Feričanci (2,6 km), Draž (2,7 km), Popovac (2,9 km) te u Belom Manastiru 1,9 km. Uređena će biti i četiri mini muzeja u svakom od četiri vinogorja županije te regionalni muzej vina u Osijeku u Tvrđi. Početkom sljedeće godine, pak, osječki Poduzetnički inkubator BIOS, prema planu, moći će se pohvaliti novom, potpuno opremljenom, modularnom halom vrijednom 1,39 milijun eura. EU participira s čak milijun nepovratnih eura. Kapacitet BIOS-a ovim će se projektom povećati za 24 poslovna prostora.(M.Mi.)

Možda ste propustili...

OŠ IVANA FILIPOVIĆA U GLASU SLAVONIJE

Učenici sa zanimanjem učili kako se rade vijesti

DRŽAVNO NATJECANJE IZ KLASIČNIH JEZIKA

Osječani državni prvaci u latinskom i grčkom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRAŽEN KARAČIĆ-ŠOLJIĆ, NESEBIČNI HOBIST

Dijelim sjeme jer ljudi su željni rajčice s okusom

2

U TVRĐI PREDSTAVLJEN PROJEKT “OSIJEK FREE WIFI”

Uređaj osječke tvrtke omogućava brzinu interneta 200 Mbit-a u sekundi

3

ISPRED OPĆINE ČEPIN ODRŽAN PROSVJED ZBOG VRTIĆA

Roditelji: Upisi su stopirani, a za našu djecu rješenja nema!

oglas