Regija
HOĆE LI BRODSKI CENTAR MLADIH BITI DOVRŠEN OVOGA LJETA

U internet caffeu štanga i cajke?
Objavljeno 9. svibnja, 2012.

SLAVONSKI BROD - Mladi Brođani, okupljeni u 50-ak raznih udruga, godinama čekaju gradski prostor u kojem bi se mogli družiti, provoditi razne projekte..., a prije šest godina obećano pa prije tri godine započeto uređivanje Centra mladih u zgradi bivšeg kina Brod još uvijek nije završeno. Prošle je godine u prizemlju zgrade otvoren privatni kafić Insomnia, od kojega Grad ubire mjesečni najam. Tu, čini se, uz mlade željne internetskih mogućnosti, dolaze i oni skloni, prema informacijama stanara koji žive u Starčevićevoj ulici, turbofolku i plesu oko štange. “Ne samo noću, cajke se mogu čuti i u poslijepodnevnim satima, a usput se, primjerice, ispred kafića reklamira votka u nekoliko metara visokoj ambalaži i privlači 'klince', što je nedopustivo”, primjećuje starija sugrađanka.

“Gospodin kojemu je lokal iznajmljen na pet godina dobio je upozorenje da slične stvari mora promijeniti. Štanga i cajke ovdje ne prolaze jer je kafić iznajmljen za internet caffe. Upućen mu je dopis - upozorenje pred otkaz ugovora o najmu, koji se mora ispuniti”, odgovara na upit gradonačelnik Mirko Duspara. Dodaje da je bilo logično iznajmljivanje lokala kako bi se mjesečno uprihodovalo oko 4 tisuće kuna, što će dobro doći za režije u Centru mladih.

Vlasnik (u zakupu) Insomnie, Željko Blaškić, zgrožen je objedama. “Uložio sam 400 tisuća kuna u uređenje kafića, koji radi od 7 do ponoći, odnosno vikendom dva sata duže. Redovito plaćam radnike i zakup prostora (pa i režije za još neotvoreni Centar mladih) i ne postupam suprotno ugovorenom. U internet caffeu tri su pristupne točke non-stop na raspolaganju bez naknade i mladi ih koriste. Ali prodaje se i alkohol, pušta se glazba koju gosti žele jer moram zaraditi za četvero radnika i sve troškove”, kaže vlasnik opovrgavajući navode o cajkama i štangi. “Petak navečer rezerviran je za domaću glazbu (Severina, Magazin, Joksimović, Grdović...), no sigurno nema turbofolka”, pojašnjava Blaškić, navodeći da u istoj ulici ima pet narodnjačkih klubova. Isto potvrđuje i redoviti posjetitelj internet caffea Krešimir Ivić iz Klokočevika: “Ovo mi je stvarno izvrsno, svakodnevno dođem pregledati mailove i novosti iz svijeta biznisa, nađem se s kolegama, no nisam čuo cajke i sličnu glazbu.” Marija Radošević

Gradnja pri kraju

Grad je od 2009. godine uložio 300.000 kuna u izmjenu krovišta i stolariju, a protekle dvije godine izdvojeno je po pola milijuna kuna iz gradskog proračuna za uređenje interijera Centra mladih, kaže gradonačelnik, napominjući da je gradnja pri kraju. “Imamo problema oko ulaza iz Mesićeve ulice jer je jedan stanar uzurpirao prostor za garažu. No ovih dana ćemo skinuti ogradu i nastaviti radove. Potrebno je još urediti veliku dvoranu, napravljena je pozornica i stavljene pločice, treba ožbukati zidove, urediti stubište i sanitarni čvor. Mala dvorana od 45 kvadrata i dvije kancelarije su završene, naručen je namještaj i obavljeni su razgovori s pojedinim grupama mladih koje bi uskoro mogle ući u prostor. Sve skupa će prema dogovoru voditi jedna od gradskih ustanova (primjerice KKD I. B. Mažuranić), nadgledati korištenje prostora i voditi brigu o plaćanju računa - jer ne može Centar voditi neka imaginarna udruga. A mladima će biti omogućeno da tu rade i upravljaju”, rekao je Duspara.

Možda ste propustili...

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

Najčitanije iz rubrike