Regija
SKANDAL: ŽUPANJSKI VLČ. IVAN VAROŠČIĆ PRVOPRIČESNIKU S DUŽOM KOSOM:

Curo, kad odrasteš bit ćeš bolestan i peder!
Objavljeno 9. svibnja, 2012.
Na prvoj se ispovijedi, navodno, neka djeca pomokre od straha

VINKOVCI/ŽUPANJA - U našu se redakciju prošlog tjedna javila čitateljica E.P. (podaci poznati redakciji), šokirana postupcima županjskog svećenika Ivana Varoščića.

- Problem se odnosi na ponašanje Ivana Varoščića, župnika župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, prema mom nećaku koji ima samo deset godina. Toga dana nećak se nalazio na župnom vjeronauku koji je pohađao zbog pripreme za prvu pričest. Pri odlasku s vjeronauka, svećenik je više puta nećaka pozvao rječima: Curo, curo! Naime, dijete ima dugu kosu, ali budući da godinu dana pohađa župni vjeronauk, teško je povjerovati da svećenik nije primijetio da je riječ o dječaku, te je još manje vjerojatno da svećenik koji ima 70 godina nije vidio muškarca s dugom kosom, te da spol poistovjećuje s dužinom kose. Kada se mali okrenuo, budući da je ostao posljednji, shvatio je da se svećenik obraća baš njemu, odvratio je da on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao: Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder. Nije mi poznato što mu je dijete odgovorilo, ali poznavajući ga, sigurna sam da mu ništa nije uzvratio, zato što je riječ o dječaku koji uopće do toga trenutka nije znao što znači riječ peder, a još mu je manje bilo poznato zašto bi trebao biti bolestan. Budući da je to čuo iz usta osobe koja se u određenim sredinama smatra vjerodostojnim moralnim autoritetom, moj je nećak sve ovo ispričao svome ocu. Moj brat, E.N.(38), nije mogao povjerovati onome što je čuo. Inače, moj je brat teško nastradao u prometnoj nesreći koju je prouzročila druga osoba, jako teško hoda, ne može stajati duže od deset minuta. “Bolest” i “biti bolestan”, riječi su od kojih smo malog nećaka liječili dvije godine nakon što mi je brat nastradao. Nakon očeve prometne nesreće, maleni dugo nije izlazio sam na ulicu, jer se bojao prometa i jer je na svoje oči proživljavao očevu tragediju. Sada mu je svećenik rekao da će i on biti bolestan, a razlog bolesti je očigledno dugačka kosa! Moj otac, dječakov djed, prvo je nakon razgovora s mojim bratom otišao kod županjskog dekana, vlč. Marka Peulića, kojemu je izložio problem. Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, niti je to ikome nepoznato, a, između ostaloga, upoznat je s informacijama da se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha koji u njima izaziva svećenik Ivan Varoščić. Nakon razgovora s vlč. Peulićem, djed je otišao do svećenika Varoščića koji rekao da on to nikad ne bi rekao da je znao čije je dijete, te je pitao kako se može ispričati našoj obitelji. Na ovo mu je moj otac rekao kako bi bilo najrazumnije da se svećenik Varoščić brine za svoju obitelj. Sve što je rekao u jednom trenutku bilo je da se tu ipak radi o riječi djeteta protiv njegove - ispričala nam je E.P.

- Osobno nemam ništa protiv homoseksualaca te ne smatram “cure” nižom vrstom. Ono što smatram opasnim jest činjenica da je dugačka kosa kod dječaka u Varoščiću pobudila najniže emocije mržnje, vrijeđanja, prijezira i nekontroliranog ponašanja - dodala je ogorčeno E.P.

S cijelim slučajem upoznata je i dječja pravobraniteljica, a kompletan slučaj proslijeđen je i Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj, koja se do sada još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju. Na naše uporne pozive, vlč. Ivan Varoščić nije se javio.

Roberta MESIĆ
Dječak neće na vjeronauk i prvu pričest

Kako nam je kazala E.P., dječak neće ići na prvu pričest, te će od sljedeće godine prestati pohađati školski vjeronauk. “Početkom školske godine kontaktirat ću ravnatelja osnovne škole koju dijete pohađa da se nastava vjeronauka organizira kao prvi ili kao zadnji školski sat, kako maleni ne bi sjedio ispred razreda. Ako nam to ne omoguće, ponovno ću se obratiti dječjoj pravobraniteljici”, dodala je E.P.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike