Ekonomija
NAJVEĆI BARANJSKI VINAR OSVOJIO JE ČAK ŠEST ZLATNIH MEDALJA

Vinske ulice u Tvrđi: Na tržište izlaze vina iz najnovije beljske vinarije
Objavljeno 7. svibnja, 2012.
Na istočnom dijelu trga nalazile su se erdutska i đakovačka vinska cesta, a na zapadnom baranjska i feričanačka

Četiri vinske ulice dobila je samo protekle subote osječka Tvrđa. Na istočnom dijelu trga nalazile su se erdutska i đakovačka vinska cesta, odnosno ulica sa štandovima proizvođača vina, ali i autohtonih proizvoda. Zapadni dio trga zauzele su baranjska i feričanačka vinska ulica.

Đakovačka vina, jasno, izložila su svoje najbolje proizvode, a predstavljale su ih Božana Rogalo, Kristina Filaković i Anita Mudrinić - sve tri u narodnim nošnjama Đakovštine. Brojni posjetitelji su rado kušali vina i čini se da je najviše pažnje izazivala graševina i to posebice vrhunska, berbe 2008. godine, koja je već pokupila i nekoliko nagrada. Gužva je bila na štandovima Udruge žena Bračevci i Udruge žena Reduše iz Slatinika Drenjskog, koje su posjetiteljima ponudile svoje slatke delicije.

I Erdutski vinogradi privlačili su posjetitelje i kupce, jer su cijene vina prigodno bile snižene u prosjeku 20 posto.

Kako nam je kazala Violeta Dumančić, uz poznata vina Erdutskih vinograda, bio je tu kao novost - vrhunski merlot.

Čak šest vina Belja osvojila su na ocjenjivanju zlatne medalje - Caberne Sauvignon Goldberg - berba 2007., Chardonnay - berba 2011., Frankovka - berba 2009., Merlot - berba 2009., Graševina - berba 2011. i Graševina Goldberg - berba 2011. Srebrnu medalju osvojio je Pinot crni - berba 2009. godine.

“Kažu da se u domaćem dvorištu najteže dokazati. Nagrade su rezultat dugogodišnjeg rada i drago mi je da je taj naš rad nagradila i struka”, rekao nam je Tomislav Prekl, voditelj vinskog turizma u Belju.

Prekl je najavio kako Belje krajem svibnja na tržište izlazi s vinima nove linije. “Dakle, kompletan dugogodišnji rad oko nove vinarije, velike investicije i sve ono lijepo što se događalo oko tvrtke Vina Belje, spojili smo u našim novim vinima koja krajem svibnja izlaze na tržište. Dani vina i turizma prva je prilika na kojoj smo i prikazali ta vina, istina još uvijek ne i u originalno zapakiranom izdanju. Rezultati i ocjene koje nam je dala struka, pa i posjetitelji na našem štandu koji su ih kušali, pokazuju kako možemo mnogo očekivati od naših novih vina, berbe 2011.”, zadovoljan je Prekl.

Istaknuo je kako će mnoge vinoljupce iznenaditi već graševina berbe 2011., koja će po mnogočemu biti jedinstvena. “Novi vinski kompleks koji smo otvorili početkom prošlogodišnje berbe, sa sofisticiranom mogućnošću proizvodnje vina, daje još bolje rezultate od onih kakve smo imali proteklih godina. Mogu najaviti u segmentu crnih vina prvi put izlazak na tržište vrhunskih vina sorte Frankovka i Pinot crni”, kazao je Prekl.

Istaknuo je kako su u Belju vrlo zadovoljni posjetom i interesom građana na Danima vina i turizma. “Konstantno smo prisutni na ovakvim manifestacijama na kojima možemo prezentirati našu vinsko-turističku priču. Od nas se to sigurno i očekuje s obzirom na ponudu koju imamo. Sve to što prezentiramo ovdje, posjetitelji mogu vidjeti i kušati kod nas u Belju. Naše vrhunske proizvode upakiramo u bogatu turističku priču, počevši od vidikovca na 225 metara, s kojeg se pruža prekrasan pogled na vinograde, preko modernog vinskog kompleksa dostupnog za posjetitelje, do starog vinskog podruma iz 1526. godine i svakako restorana Kormoran s kušanjem najboljih vina i gastronomske ponude Belja”, navodi Prekl pozivajući posjetitelje.

Igor MIKULIĆ
Možda ste propustili...

VIŠE JE POVRŠINA POD ULJARICAMA

Očekuje se žetva uljane repice na 52.000 hektara

MEĐUNARODNA DIZAJNERSKA NAGRADA ZA OSJEČANE

Studiju 33 nagrada Bronze A' Design Award

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana