Osijek
U OŠ JAGODE TRUHELKE SUSRET S KNJIŽEVNICOM I VRIJEDNA AKCIJA

Učenici od prvog do četvrtog razreda prikupili 2.000 kuna za kupnju lektire
Objavljeno 5. svibnja, 2012.

U povodu Svjetskog dana knjiga i autorskih prava školska knjižnica OŠ Jagode Truhelke organizirala je akciju prikupljanja novca za kupnju lektire. U akciji su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda, prikupljeno je 2.000 kuna, tako da će se od prikupljenog novca kupiti lektira upravo za tu dob.

Prikupljanje sredstava za nabavu lektire za više razrede organizirat će se u lipnju. Knjižničarka Irena Bando, organizatorica akcije, stoga je nagradila učenike predstavom Pričokaz, spisateljice za djecu Željke Horvat-Vukelja, u kojoj je sudjelovalo oko 150 učenika nižih razreda.

- Pričokaz je pripovjedačko-scenski oblik, kombinacija pripovijedanja i scenske igre, pa je spisateljica pripovijedala s pomoću čarapa, kvačica za rublje, rukavica, glazbala, zidarskog metra, a djeca su aktivno sudjelovala u scenskoj igri. O Željki smo doznali da se pisanjem bavi još od mladih dana. Objavila je stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, zbirku priča i nekoliko slikovnica, među kojima su Slikopriče, Hrabrica i Petra hoće plivati, koje su i u školskoj lektiri. O našoj je školi rekla da je starinski i stilski uređena, vrlo lijepa te ju je usporedila s najljepšom školom u Zagrebu - rekla je knjižničarka Irena Bando.

Pričokazom Željke Horvat-Vukelja djeca su bila oduševljena, a jedan učenik iz prvog razreda autorici je čak došao na pozornicu čestitati. Spisateljica je podsjetila da su za kvalitetan odnos s djecom potrebni igra i dobra volja te da je najsigurniji način motiviranja djece “pronaći dijete u sebi”. Upravo je to “otkačena bakica”, kako je jedan učenik književnicu nazvao, vrlo originalno i pokazala. V.Latinović

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike