Novosti
O PRIJAVI SRPSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

Stipetić: Nakon Bljeska nije bilo mučenja ratnih zarobljenika
Objavljeno 4. svibnja, 2012.

Vezani članci

SEDAMNAESTA OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE BLJESAK

Šprem: Ne dopustimo nikome da manipulira braniteljima

ZAGREB - Nakon što su Srpski demokratski forum i Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, četiri dana prije 17. obljetnice Bljeska DORH-u podnijeli kaznenu prijavu za navodne ratne zločine protiv ratnih zarobljenika nakon vojno-redarstvene akcije, jučer smo za komentar zatražili glavnog hrvatskog zapovjednika akcije generala Petra Stipetića. On navode iz kaznene prijave, u kojoj se tvrdi da je 500 muškaraca s područja Pakraca autobusima odvezeno u Varaždin gdje su ispitivani i mučeni u tamošnjoj sportskoj dvorani, smatra potpuno neutemeljenim.

- Nisam za tu kaznenu prijavu, ali znam da je nakon akcije petstotinjak ljudi iz Arambašićeve brigade zaista odvedeno na ispitivanja u Varaždin i Požegu. Međutim, prema njima se postupalo u skladu sa svim vojnim konvencijama i običajima ratovanja. Oni su morali proći uobičajenu proceduru koju prolaze svi ratni zarobljenici, ali znamo da su nakon ispitivanja svi pušteni i uz pratnju UNPROFOR-a napustili su taj sektor, a da se nikome ništa nije dogodilo, kaže Stipetić.

Međutim, prvi čovjek SDF-a Veljko Džakula, koji je i dočekao hrvatske vojne i civilne vlasti nakon što su HV i MUP oslobodile Pakrac, jučer nam je kazao kako postoje neposredni svjedoci koji su spremni i na sudu ponoviti da su ih pripadnici policijskih, ali i drugih snaga, psihički maltretirali, mučili, tukli šakama i nogama, te raznim predmetima. Na upit zašto se s kaznenom prijavom čekalo punih 17 godina, Džakula navodi kako je do nje došlo tek sada budući da su prije podnošenja prijave obavili ozbiljna istraživanja vezana uz ovu temu i navodne zločine, te prikupljali izjave svjedoka.D.Boroš

Veljko Džakula

predsjednik Srpskog demokratskog foruma

Postoje svjedoci koji su spremni na sudu ponoviti dasu ih pripadnici policijskih i drugih snaga mučili

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”