Novosti
O PRIJAVI SRPSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

Stipetić: Nakon Bljeska nije bilo mučenja ratnih zarobljenika
Objavljeno 4. svibnja, 2012.

Vezani članci

SEDAMNAESTA OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE BLJESAK

Šprem: Ne dopustimo nikome da manipulira braniteljima

ZAGREB - Nakon što su Srpski demokratski forum i Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, četiri dana prije 17. obljetnice Bljeska DORH-u podnijeli kaznenu prijavu za navodne ratne zločine protiv ratnih zarobljenika nakon vojno-redarstvene akcije, jučer smo za komentar zatražili glavnog hrvatskog zapovjednika akcije generala Petra Stipetića. On navode iz kaznene prijave, u kojoj se tvrdi da je 500 muškaraca s područja Pakraca autobusima odvezeno u Varaždin gdje su ispitivani i mučeni u tamošnjoj sportskoj dvorani, smatra potpuno neutemeljenim.

- Nisam za tu kaznenu prijavu, ali znam da je nakon akcije petstotinjak ljudi iz Arambašićeve brigade zaista odvedeno na ispitivanja u Varaždin i Požegu. Međutim, prema njima se postupalo u skladu sa svim vojnim konvencijama i običajima ratovanja. Oni su morali proći uobičajenu proceduru koju prolaze svi ratni zarobljenici, ali znamo da su nakon ispitivanja svi pušteni i uz pratnju UNPROFOR-a napustili su taj sektor, a da se nikome ništa nije dogodilo, kaže Stipetić.

Međutim, prvi čovjek SDF-a Veljko Džakula, koji je i dočekao hrvatske vojne i civilne vlasti nakon što su HV i MUP oslobodile Pakrac, jučer nam je kazao kako postoje neposredni svjedoci koji su spremni i na sudu ponoviti da su ih pripadnici policijskih, ali i drugih snaga, psihički maltretirali, mučili, tukli šakama i nogama, te raznim predmetima. Na upit zašto se s kaznenom prijavom čekalo punih 17 godina, Džakula navodi kako je do nje došlo tek sada budući da su prije podnošenja prijave obavili ozbiljna istraživanja vezana uz ovu temu i navodne zločine, te prikupljali izjave svjedoka.D.Boroš

Veljko Džakula

predsjednik Srpskog demokratskog foruma

Postoje svjedoci koji su spremni na sudu ponoviti dasu ih pripadnici policijskih i drugih snaga mučili

Možda ste propustili...

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne moraju biti i posljedice

PREZADUŽENO 235.000 GRAĐANA, DUGUJU 18,53 MLRD. KN

Ekonomisti: Ne radi samo tko ne želi, uz posao može vraćati dug

30 GODINA OD NAJVEĆE RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Najmlađi razmijenjeni logoraš imao je 16 godina, najstariji 67

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

3