Osijek
AUKCIJA BICIKALA U DVORIŠTE POLICIJE PRIVUKLA STOTINE GRAĐANA

Pomama za jeftinim biciklima
Objavljeno 30. travnja, 2012.
Već od 7 sati Osječani su doslovno okupirali ulaz u dvorište policije

Već od 7 sati Osječani su u subotu doslovno okupirali ulaz u dvorište PU osječko-baranjske ne bi li na aukciji pronađenih bicikala jeftinije došli do novog vozila na dva kotača. Prodano je 60 bicikala.

“Do sada su mi ukrali dva bicikla. Malo je čudno što sada pokušavam kupiti bicikl koji je također možda nekome ukraden, ali ovo je jedini način da si priuštim novi”, kaže Marija iz Osijeka. Za razliku od prethodnih godina kada su se bicikli po cijeni 10, 20, 50, pa do 100 kuna kupovali po sistemu “tko prvi njegova djevojka”, ovaj put prodavali su se na aukciji. Neki su odmah odustali jer su smatrali da će cijene biti (pre)visoke. I bili su u pravu. Tako je bicikl Felt Cruiser prodan za 1.800 kuna, dok je cijena rame bicikla marke Ghost dostigla cijenu od čak 2.000 kuna. Vozila na dva kotača plaćana su na licu mjesta, a svakom kupcu je savjetovano da čuva račun kako ne bi bilo eventualnih problema u slučaju da prvi vlasnici bicikala prepoznaju svoje vozilo kod njih. Pri kraju aukcije bilo je i velikog razočaranja dijela građana, jer se nisu prodavali svi bicikli koji su objavljeni na internet stranicama PU osječko-baranjske. Policijski službenik objasnio je da su na webu objavljene slike svih pronađenih bicikala, pa i onih koji nisu u policiji “odležali” godinu dana, koliko moraju biti pohranjeni prema zakonu. Ti bicikli mogu se prodati tek na nekoj od sljedećih aukcija, ako ih vlasnici ne prepoznaju i ne dođu po njih.

PU osječko-baranjska pet je pronađenih bicikala donirala, i to po jedan Udruzi Rijeka ljubavi, Dječjem domu Klasje u Osijeku, Udruzi Breza, te dva bicikla osječkoj Osnovnoj školi “Dobriša Cesarić”.

Sandra LACIĆ
Prepoznavanje neuspješno

U petak je bilo organizirano prepoznavanje bicikala da bi eventualni vlasnici ukradenih vozila na dva kotača pronašli svoje. Ni jedan bicikl nije prepoznat, ali je građanin koji je policiji dojavio o pronalasku jednog - taj isti i dobio. Naime, prema Zakonu, osoba koja nešto pronađe ima pravo na nagradu i to u obliku novca ili stvari koju je pronašao. Da je bila riječ o većoj vrijednosti, pronađeni bicikl bi išao na procjenu, a pronalazač bi imao pravo prvootkupa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike