Kultura
PROMOCIJE U PREPUNOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI U SLAVONSKOM BRODU:

Schwendemannove knjige o brodskim Židovima
Objavljeno 27. travnja, 2012.

SLAVONSKI BROD - Dvije knjige - “Židovski Brod” i “Leksikon mrtvih”, u koje je brodski pisac i kroničar Stribor Uzelac Schvendemann uložio dvadesetak godina arhivskoga rada, prekjučer su predstavljene u prepunoj Gradskoj knjižnici. Autor posebno naglašava značaj - u Hrvatskoj jedinstvenog “Leksikona mrtvih”, u kojem je abecednim redom zabilježeno i obrađeno 1.640 židovskih prezimena nekadašnjih stanovnika Broda na Savi.

Povjesničarka umjetnosti Željka Čorak primjećuje kako se “knjige sastoje od natuknica, a realiziraju u punoj mjeri izreku - manje je više”.

“U ranom 19. st. u Brod dolazi jedan Židov, a 1873. njih još 16 koji dobivaju odobrenje formirati židovske bogoštovane općine. Do 1942. pojavljuje se oko 1.700 imena i nema onoga u čemu se ta zajednica nije istaknula i ostavila trag. Tada je u Brodu bilo 25 dnevnih novina i časopisa, nekoliko knjižara i posudionica...” - navodi Željka Čorak značaj prisutnosti toga naroda i zajednice u industriji, kulturi, športu, ugostiteljstvu... što je Schvendemann sustavno pratio.

“Knjiga je pisana jednostavno - povijest je prepuštena činjenicama i gotovo da nema komentara. No strašnu dramatičnost daje joj činjenica da je jako veliki broj židovskih sudbina okončan - smrću u logoru”, dodaje Čorak o zajednici koje praktički danas u Brodu nema. “Iz zone zaborava Stribor Uzelac Schwendemann vrijednim ih je uratcima prenio u zonu sjećanja i to ne samo za spomen židovskoj zajednici, nego za budućnost svima nama”, zaključila je.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista