Kultura
PROMOCIJE U PREPUNOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI U SLAVONSKOM BRODU:

Schwendemannove knjige o brodskim Židovima
Objavljeno 27. travnja, 2012.

SLAVONSKI BROD - Dvije knjige - “Židovski Brod” i “Leksikon mrtvih”, u koje je brodski pisac i kroničar Stribor Uzelac Schvendemann uložio dvadesetak godina arhivskoga rada, prekjučer su predstavljene u prepunoj Gradskoj knjižnici. Autor posebno naglašava značaj - u Hrvatskoj jedinstvenog “Leksikona mrtvih”, u kojem je abecednim redom zabilježeno i obrađeno 1.640 židovskih prezimena nekadašnjih stanovnika Broda na Savi.

Povjesničarka umjetnosti Željka Čorak primjećuje kako se “knjige sastoje od natuknica, a realiziraju u punoj mjeri izreku - manje je više”.

“U ranom 19. st. u Brod dolazi jedan Židov, a 1873. njih još 16 koji dobivaju odobrenje formirati židovske bogoštovane općine. Do 1942. pojavljuje se oko 1.700 imena i nema onoga u čemu se ta zajednica nije istaknula i ostavila trag. Tada je u Brodu bilo 25 dnevnih novina i časopisa, nekoliko knjižara i posudionica...” - navodi Željka Čorak značaj prisutnosti toga naroda i zajednice u industriji, kulturi, športu, ugostiteljstvu... što je Schvendemann sustavno pratio.

“Knjiga je pisana jednostavno - povijest je prepuštena činjenicama i gotovo da nema komentara. No strašnu dramatičnost daje joj činjenica da je jako veliki broj židovskih sudbina okončan - smrću u logoru”, dodaje Čorak o zajednici koje praktički danas u Brodu nema. “Iz zone zaborava Stribor Uzelac Schwendemann vrijednim ih je uratcima prenio u zonu sjećanja i to ne samo za spomen židovskoj zajednici, nego za budućnost svima nama”, zaključila je.M.Radošević

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike