Osijek
NE MOGU PLATITI TERENSKU NASTAVU PA ORGANIZIRAJU HUMANITARNE PARTYJE

Studenti Akademije novac za edukaciju skupljaju u kafićima
Objavljeno 26. travnja, 2012.
“Stalo nam je da naučimo što više i ne želimo da novac bude prepreka”, kažu studenti

Sedamdesetak djevojaka i mladića protekloga tjedna u noći između srijede i četvrtka u popularnom noćnom klubu Tufna u Tvrđi plesalo je na taktove odlične glazbe koju im je puštao DJ Oliver Krivić, ali glavni razlog za to nije bila zabava nego humanitarna akcija.

Naime, suočivši se s nedostatkom novca za odlazak na redovitu terensku nastavu, odnosno ovotjednu kiparsku radionicu obrade drveta u mjesto Jarčevac, tridesetak studenata s tri godine preddiplomskog studija Odsjeka za likovnu umjetnost osječke Umjetničke akademije dosjetilo se kako bi moglo prikupiti potreban novac organizacijom humanitarnog partyja u Tufni. "To nam je terenska nastava iz kiparstva na koju idemo svake godine. Međutim, vodstvo Akademije objasnilo nam je kako od resornog Ministarstva znanosti ne dobiva dovoljno novca da bi nam pokrilo sve troškove te smo si odlučili pomoći sami. Naime, roditelji mnogih studenata imaju male plaće ili uopće ne rade pa od njih nismo mogli računati na pomoć. Situacija je, na žalost, svuda u državi slična", ispričala nam je tužnu istinu glavna organizatorica Kristina Delalić-Vetengl, studentica 3. godine likovne kulture. Naglašava kako su Hrvatske šume, u suradnji s kojima se provodi ova nastava, donirale drvo, a Akademija je na kraju ipak "uskočila" i osigurala pokrivanje dijela troškova za smještaj u Jarčevcu, alat i potrošni materijal. "No nešto novca ipak je nedostajalo pa smo se odlučili organizirati. Stalo nam je da naučimo što više i ne želimo da novac bude prepreka. Hvala svim kolegama i prijateljima koji su se odazvali, platili ulaznicu te kupili i popili piće po sniženoj cijeni. Ovo je i lijepo druženje... Prihod je namijenjen u prvom redu za financiranje ove nastave, a ako nam nešto novca ostane, kupit ćemo potreban materijal za druge kolegije", najavila je.

Tomislav LEVAK
Dekanica Podržava akcije

Dekanica Akademije Helena Sablić-Tomić potvrdila je riječi studenata te naglasila kako oni podržavaju ovakve studentske akcije. "Naglašavam kako ni jedna srodna akademija u Zagrebu, Rijeci i Splitu studentima likovne umjetnosti ne plaća nabavu potrošnog materijala za nastavu, već to moraju činiti sami. Mi pomažemo koliko možemo. Primjerice, u zimskom semestru dali smo im 22 tisuće kuna za potrošni materijal, ali sada nemamo toliko pa smo im u ovom slučaju osigurali dio potreban za alat, potrošni materijal i smještaj. Također, u zimskom semestru, iz sredstava obnove zgrada, kupili smo im preše za grafiku, štafelaje i keramičku peć, ukupno vrijedne 100 tisuća kuna. No ovakve su studentske akcije hvalevrijedne i mi ih potičemo da sami osmišljavaju i organiziraju projekte kojima će si olakšati školovanje", napominje.

Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu