Regija
SLAVONSKE DADILJE NAKON ZABRANE ČUVANJA DJECE PORUČUJU:

Neka se srame oni zbog kojih sa 78 godina moram čuvati djecu!
Objavljeno 25. travnja, 2012.

ĐAKOVO - Pletem, pečem kolače, peglam i pomažem u kućanstvima uz naknadu, iako mi je 78 godina! I nije me sramota, neka bude sram one koji su mi dali 1.500 kuna mizerne mirovine s kojima ne mogu preživjeti ni pola mjeseca nakon što platim režije. Čuvala sam i djecu, čuvat ću ih opet, samo čekam da mi se netko obrati - ogorčeno je komentirala Đakovčanka Danica događanja u Delnicama, gdje je inspekcija zabranila čuvanje djece tetama koje su to radile na crno. Sada i tete i roditelji moraju pred suca za prekršaje zbog "gospodarskog kriminala". Iako u Đakovu postoji nekoliko vrtića mnogo je roditelja koji posežu za ovakvim rješenjem. Tete mogu čuvati djecu i u popodnevnim satima, jer brojni su roditelji koji rade i do kasno navečer, pa i kada su djeca bolesna i u sličnim situacijama. "Spremam, čuvam djecu, a gotovo svakodnevno skuham nešto i za ručak. Umirovljenica sam, živim sama, a obitelj me plaća približno 1.000 kuna za te poslove", kaže 70-godišnja Marija. Kako je ministrica Socijalne politike i mladih Milanka Opačić dovršila nacrt zakona o dadiljama, koji bi trebao donijeti reda u 'izvanvrtićkom' čuvanju djece, za komentar smo upitali Vesnu Rašić, predsjednicu Udruge hrvatskih dadilja.

- U ovoj tematici sam više od 15 godina. Znam sve korake koji bi trebali biti poduzeti. Još sam 2003. godine za Državni zavod za zaštitu obitelji napisala program i pravilnik za skrb o djeci, odnosno obiteljsko čuvanje djece. Sada je sazrela situacija za zakonski okvir. Vlada je pokazala dobru volju da pitanje dadilja zakonski regulira što je pozitivno. Neke smjernice vezane uz ovaj problem pokazali smo i ministrici Opačić. Uvjeravala nas je da kada bude napisan nacrt prijedloga zakona da će nam biti dan na uvid, kaže Rašić, komentirajući i delnički slučaj. "Ovo što se dogodilo u Delnicama nije se smjelo dogoditi, ne u ovoj fazi! Čini mi se da nije bilo dovoljno informiranosti ni Porezne uprave ni mjerodavnih ministarstava, pa tako ni državne inspekcije o tome što se događa na tom planu. Kontaktirali smo roditelje u Delnicama i ponudili im pomoć s obzirom na to da imamo najviše saznanja što se događa na tom polju", kaže Rašić. Na upit što očekuje umirovljenice i studente koje sada čuvanjem djece 'krpaju' tanak kućni budžet ili džeparac, kaže: "Kada zakon stupi na snagu, a tako je bilo i u zemljama EU i svijeta, umirovljenice će vjerojatno moći, ako su relativno mlade i psihički i fizički zdrave, te zadovoljavaju sve ostale uvjete propisane zakonom, prekinuti svoju mirovinu i nastaviti kroz obrt", kaže Rašić. "Što se studenata tiče, postoje nekakve naznake ministra Mrsića da bi se osnovale agencije za iznajmljivanje dadilja. U svijetu je to poznat oblik", kaže Rašić.

Maja MUŠKIĆ
U HRVATSKOJ VIŠE OD 15.000 DADILJA?

"Mi ne znamo točan broj dadilja. Pokušat ćemo pronaći instituciju koja bi bila voljna napraviti istraživanje što još nitko do sada nije učinio. Dok zakon ne stupi na snagu, vjerujem da i neće. Govori se o 15.000 dadilja, ali s tim brojem baratalo se i 2003. godine. Za cijelu Hrvatsku to je premalo, sigurno je broj znatno veći", kaže Vesna Rašić. Kaže da svi koji trebaju savjete mogu se javiti na mail: hrvatska.udruga.dadilja@gmail.com.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike