Regija
OPĆINA BABINA GREDA OBILJEŽAVA SVOJ DAN

Na tržište s kulinom i kutjevačkim vinom
Objavljeno 24. travnja, 2012.

BABINA GREDA - Kutjevo je poznato po dobrim i kvalitetnim vinima, Babina Greda ima prvi zapis o proizvodnji kulina, a potpisivanje Povelje o suradnji na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Babine Grede, održanoj u okviru proslave Dana općine, naznačilo je novi oblik suradnje. “Kutjevo ima svoj brand, poznatu kutjevačku graševinu, i želimo zajedničkom suradnjom napraviti pomak. Branimo autohtonost kulina i u suradnji s Kutjevom sigurno je da možemo lakše doći na tržište, na Jadran”, istaknuo je babogredski načelnik Josip Krnić. Gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić najavio da će u ovoj općini biti posađen vinograd.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Babine Grede nazočili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Ćurlin te pomoćnik ministrice zaštite okoliša Goran Heffer.

U okviru proslave Dana općine na obnovljenoj općinskoj zgradi svečano je otkrivena ploča babogredske kompanije, uz podsjećanje na povijest koje je priredila Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine Šokadija Babina Greda, predvođena predsjednikom Ilijom Babićem. “U 18. stoljeću, 1766. na 1777., sagrađena je ova zgrada kao sjedište babogredske 6. satnije koja je bila u sastavu 7. brodske pukovnije. Između ostalog, u ovoj je zgradi nekad sjedio i M. A. Reljković. Ovdje je čuvar pisao poznate babogredske zapovidi. Tu su bili postrojeni vojnici krajišnici, kojima su te zapovidi čitane”, podsjetio je na slavnu prošlost Ilija Babić. Ploču su otkrili Božo Galić i Venko Ćurlin. Svi nazočni bili su oduševljeni i dolaskom baruna Trenka, također u organizaciji udruge Šokadija. Z. Knežević

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike