Regija
ZAKON O NEZASTARIJEVANJU KRIMINALA U PRETVORBI VJETAR U LEĐA DIONIČARIMA TRGOPROMETA

Mali dioničari obnovili kaznenu prijavu protiv Marinka Mikulića
Objavljeno 17. travnja, 2012.
Dana 24. travnja primit će ih i saslušati predsjednik Ivo Josipović

ĐAKOVO - Nakon gotovo deset godina Udruga malih dioničara Trgoprometa Đakovo ponovno intenzivira aktivnosti i diže glas protiv onoga s čime se njezini članovi nikada nisu pomirili - protiv pretvorbe i privatizacije te tvrtke, danas PAN-Trgovine, vlasnika Marinka Mikulića, vlasnika Pan grupe. Protiv njega su kaznenu prijavu podnijeli još prije deset godina, no, kaže predsjednik udruge Nikola Klemen, "držana je u ladici dvije godine i ušla u zastaru". No novi vjetar u leđa malim dioničarima je Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije pa su ponovno podigli kaznenu prijavu protiv Mikulića, a 24. travnja idu na Pantovčak, gdje će ih primiti i saslušati predsjednik Ivo Josipović, kojem su već poslali svu dokumentaciju.

- I dalje tvrdimo da je Mikulić nezakonito ovladao Trgoprometom. Nikada nam nije dokazao da je većinski vlasnik, niti je poštovao prava malih dioničara. Nikada nam nije isplatio ni lipu dividende na čijoj isplati sve ove godine inzistiramo. Među svim za što ga teretimo je i to da je nakon ulaska u Trgopromet, a bilo je to 1993./94., dionice sa 100 DEM spustio na 100 kuna. Mene i još neke, da nas se riješi, proglasio je invalidima rada, a ja sam iz tvrtke otišao 1996. godine. Sve te i brojne druge sumnjive radnje obavio je nazivajući se velikim katolikom, katoličkim gospodarstvenikom", kaže Klemen. Nakon gotovo deset godina medijske tišine Udruge, koja je pri prvoj kaznenoj prijavi bila vrlo glasna u prozivkama Mikulićevog ulaska u Trgopromet, Klemen danas kaže kako je u međuvremenu pola članova već preminulo, a da nije dočekalo satisfakciju za zaštitu svojih vlasničkih prava", kaže Klemen, upirući prstom i u sve što se u okviru Pana dogodilo s Borincima, nekad uspješnom i profitabilnom plantažom voća, najvećom u Europi. Dodaje kako su članovi Udruge ovih dana fotografirali današnji izgled prodavaonica i praznih lokala nekadašnjeg Trgoprometa čije se sjedište s korza preselilo u prostore Pan grupe u Industrijskoj zoni. S tim će fotografijama četveročlano izaslanstvo malih dioničara također na Pantovčak.

- Neka predsjednik Josipović vidi na što je došao nekada ugledni Trgopromet, jedno od najjačih poduzeća u gradu što je u svojoj mreži imao više od 100 prodajnih jedinica, s 550 radnika od kojih je 400 bilo za pultom - kaže Klemen. On i udruga najavljuju i druge aktivnosti poput prosvjednog skupa ispred zgrade u kojoj djeluje samoposluga "ĐA-MA" te je tu još (praznih) lokala istog poduzeća. - Želimo upozoriti i da je ta zgrada s takvom nebrigom ruglo u centru grada - kaže Klemen.

Suzana ŽUPAN
Mikulić: Za mene je to završena priča, sve sam platio

“Taj postupak je odavno završen i za mene je to završena priča, ad acta! Sve je to pošteno plaćeno i to 110 posto! Dionice su bile na burzi, na javnoj dražbi, dao sam najveću ponudu i sve platio, davši za dionice 110 posto! Otkada sam platio, za mene je to završena stvar. Neka oni kažu što sam to nečasno napravio”, komentar je vlasnika Pan grupe Marinka Mikulića.

Možda ste propustili...

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

ZA POSEBNA POSTIGNUĆA NA NATJECANJIMA

Đacima i mentorima i novčane nagrade

Najčitanije iz rubrike