Regija
SLAVONCI NI NA PROLJETNE IZLETE NE MOGU BEZ OPREZA

Na 39 četvornih kilometara
oko 10.000 mina!
Objavljeno 11. travnja, 2012.

VUKOVAR, VINKOVCI - Početak proljeća i sve češći boravak u prirodi na slavonskom istoku povlači za sobom, i dva desetljeća nakon ratnih zbivanja, pojačan oprez zbog zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski sumnjivim smatra se još 39 četvornih kilometara, mahom šumskih područja i negdašnjih oranica, a procjene govore de taj prostor krije oko 10.000 ubojitih mina. Upravo je travanj, zbog radova na otvorenom i učestalih odlazaka u prirodu - poljoprivredni radovi, čuvanje stoke, sječa drva, lov i ribolov, izleti - mjesec zaštite od mina kada se, pojačanom službenom kampanjom, iznova senzibilizira javnost na opasnost stradavanja od mina. “U Vukovarsko-srijemskoj županiji postavljeno je 1.400 oznaka upozorenja na minska polja i treba ih poštovati”, istaknuo je tajnik županijskog Fonda za razminiranje, Zlatko Pavlović. Ponovio je i podatak da 10 do 15 posto oznaka “Stop, mine!” godišnje mora biti zamijenjeno, između ostalog i zbog krađa. Pavlović iznoseći brojku od 63 smrtno stradale osobe od 1991. godine u miniranim područjima na krajnjem istoku Slavonije, a zadnja minska nesreća dogodila se lani u listopadu.

Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji već neko vrijeme traje, kao projekt HCK-a, edukacija poljoprivrednika o opasnosti od zaostalih mina koju je dosad prošlo oko 150 seljaka u vukovarskom kraju.Pavlović navodi i da bi se do 2015. godine, prema planovima, moglo očekivati da sve poljoprivredne površine na području najistočnije županije budu očišćene od mina. Prema njegovim riječima, prošle godine razminirano je 8,2 četvorna kilometra površine, a do kraja 2012. godine planira se vratiti u upotrebu oko pet četvornih kilometara. Nedavno je dovršen i 200.000 eura vrijedan projekt razminiranja 18 hektara za ekoproizvodnju kod Jarmine, dok se trenutačno radi na osam projekata razminiranja od Nuštra, Starih Jankovaca, Vukovara i Markušice do Nijemaca. Natječaj traje za još šest projekata koji bi krenuli u svibnju, a svim spomenutim projektima obuhvaćeno je uklanjanje mina mahom s negdašnjih oranica, te iz šume Mala Dubrava, obalnog područja Bosuta, Spačve i Save.

Inače, Fond za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije osnovan je 2008. godine, a dosad je prikupio i u razminiranje minskih polja na slavonskom istoku usmjerio više od 20 milijuna kuna. Sanja Butigan

Predaja ilegalnog oružja

U travnju će i PU vukovarsko-srijemska provoditi akciju “Manje oružja - manje tragedija”. Policija želi potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja koje još čuvaju ili skrivaju u svojim domovima, iako ih mogu predati bez straha od sankcija. Javno predstavljanje akcije kreće danas u Vukovaru od 9 do 13 sati u Strossmayerovoj ulici, a potom i 18. travnja u Vinkovcima i 25. travnja u Županji i Babinoj Gredi.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike