Regija
20. OBLJETNICA POKUŠAJA OSLOBOĐENJA OKUPIRANE BARANJE

Najveća bitka 107. brigade
Objavljeno 3. travnja, 2012.

VALPOVO - Na današnji dan prije 20 godina 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju da oslobodi okupiranu Baranju. Istog je, ujedno i najkrvavijeg ratnog dana u Valpovštini, u akciji "Baranja" poginulo 15 pripadnika ove brigade, a 85 njih bilo je ranjeno. U znak sjećanja na akciju i poginule hrvatske branitelje u njoj, danas će se nizom manifestacija u Valpovštini, Donjomiholjštini i Baranji odati počast žrtvama i herojskom pokušaju branitelja da povrate izgubljeni teritorij. Premda su prošla puna dva desetljeća od ovog događaja, kojeg se i tadašnji vojnici, ali i stanovnici ovog dijela Slavonije još i danas vrlo živo sjećaju, svi se slažu u zaključku da su im i brojni događaji koji su vezani uz ovaj dan ostali nejasni i neshvatljivi, jer je dobro pripremljena akcija, koja je trebala završiti oslobađanjem, neočekivano završila povlačenjem i ljudskim žrtvama pripadnika 107. brigade. Za ovu akciju, poznatu i kao "Desant na Baranju", prema riječima sudionika, pripremalo se na hrvatskoj strani oko 1.800 vojnika, od kojih 600 iskusnih vojnika iz elitnih postrojbi, koji su bili izuzetno dobro pripremljeni i iskusni s brojnih drugih hrvatskih ratišta. Njihov je zadatak bio probiti utvrdu neprijatelja gusto raspoređenog od Gata do Narda. No, kad je akcija započela, mnogim sudionicima vrlo brzo je postalo jasno da nešto nije u redu, jer brigade koje su 107. brigadi trebale u ovoj akciji priskočiti u pomoć s oko 10.000 vojnika nikada nisu došle. Sve je, kažu, bilo spremno, čekali su naređenje za pokret, ali nisu ga dobili. Mnogo godina poslije zaključeno je da u ovoj akciji zasigurno nije bilo suglasja između vojnog i političkog dijela i da je zbog toga završila na način kako je završila.

Tadašnji zapovjednik 107. brigade Miroslav Štargl izjavio je svojedobno da je provedena akcija u onom vremenu bila nužno zlo s obzirom na svakodnevno granatiranje Valpovštine iz Baranje, ali i da je ona trebala biti tek dio šire akcije koja je trebala uslijediti, ali nije. Kazao je i kako im je u cijeloj priči zadovoljština što su brojne komisije iz vojnog vrha Hrvatske koje su ispitivale okolnosti ove akcije zaključile kako je tog dana 107. brigada svoj posao odradila odlično. Ipak, u tome su izostala njihova očekivanja da će s vojnog stajališta ljudi koji nisu izvršili zapovijed za to biti kažnjeni.Lidija Aničić

Program obilježavanja

Organizator programa obljetnice, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najavljuje da će obljetnici nazočiti brojni visoki državni dužnosnici. I ove će godine kolona sjećanja uz pratnju vojnog orkestra krenuti 3. travnja oko 16.30 sati s belišćanskog mosta prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade u Baranji. Sat kasnije počinje vojni protokol polaganja vijenaca uz blagoslov i molitvu, a misa zadušnica služit će se u 19 sati u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću. Misu će predvoditi generalni vikar Jakov Mamić, a pjevat će klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

U akciji je sudjelovalo oko 1.800 vojnika, od kojih oko 600 iz elitnih postrojbi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam