Sport
DAVOR LASIĆ BIO JE STRIJELAC ODLUČUJUĆEG POGOTKA ZA OSIJEK U PRODUŽETKU FINALNOG SUSRETA S CIBALIJOM

Koliko sam vrijedan gol zabio, shvatio sam tek kada su nas na trgu dočekali navijači
Objavljeno 2. travnja, 2012.

Vezani članci

SJEĆANJE NA FINALE KUPA IZMEĐU OSIJEKA I CIBALIJE ODIGRANOG 1999.

Slavonsko finale i danas izaziva polemike

OSIJEK - Sjećate li se Davora Lasića? Mlađa navijačka populacija sigurno ne, znaju ga tek oni koji su HNL pratili vrlo pozorno. Riječ je igraču koji je, igrajući najčešće na poziciji desnog bočnog, ostavio pristojan trag u hrvatskom nogometu, ali će zbog jednog detalja u Osijekovoj povijesti biti zauvijek upisan zlatnim slovima. To je čovjek koji je svojim pogotkom u produžetku finala hrvatskog Kupa 1999. godine protiv Cibalije u Gradski vrt donio jedini trofej u povijesti. Danas je Lasić trener mlađih dobnih kategorija u pulskoj Istri 1961, a spremno je evocirao uspomene na te proljetne dane od prije 13 godina.

Prijam kod Šeksa i Markovića

- Kako se ne bih toga sjećao. Finalu Kupa prethodila je ona glasovita utakmica na Kantridi, kada nas Rijeka nije uspjela pobijediti i zbog toga je izgubila prvenstvo. Mi smo prije toga tjedan dana boravili na otoku Krku u Njivicama, a pričalo se samo o tom finalu protiv Cibalije. U momčadi je bila euforija, a sve je dobilo dodatnu dimenziju kada smo tim remijem titulu gurnuli u ruke zagrebačke Croatije. U Zagreb smo došli dan prije, u Banskim dvorima primili su nas Vladimir Šeks i predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Sve je bilo svečano i u tim trenucima nitko nije ni slutio kakva će se drama sutradan događati na Maksimiru. Naime, tada smo slovili za velikog favorita, jer smo imali odličnu momčad, a Cibalia je igrala u Ligi za opstanak. Nitko nije dvojio da ćemo osvojiti Kup - prisjeća se Lasić.

Na kraju se i dogodilo, ali uz mnogo repova koji se vuku do danas. Vlada mišljenje da je Osijek imao sudački vjetar u leđa, jer je Cibalia utakmicu završila s devet igrača, a Osijek je do izjednačenja stigao u 94. minuti.

- Pa dobro, imali smo sudačku naklonost. Puno je bure bilo oko tog isključenja Raić-Sudara, koji je tada bio naš igrač na posudbi u Vinkovcima. Bio sam blizu tog događaja, ali nisam uspio razaznati na koga je on vikao. Nešto je govorio, ali kome je to bilo upućeno, zbilja ne mogu tvrditi. Ostaje tek činjenica da je Sinovčić brzo potegnuo crveni karton. No, prije toga mi smo imali sve u svojim rukama. Dobro smo ušli u utakmicu, pritisnuli Cibaliju i imali na samom početku jedanaesterac, koji je skrivljen baš na meni. Međutim, Beširević ga nije realizirao. To je valjda jedini koji je promašio u karijeri, i baš tog dana. To je Vinkovčanima dalo krila i poslije su uspostavili ravnotežu i poveli. Onda je slijedilo to Raićevo isključenje, pa još jedno i mi smo krenuli na glavu, a to nas je umalo koštalo. Bojko je, sjećam se, išao sam na Galinovića, ali nas je tada "Gale" spasio. Moram reći da smo izjednačujući pogodak postigli unutar onog vremena za koje je Sinovčić interno nama na terenu rekao da će ga dodati zbog puno prekida koji su se događali. Rekao je da će dodati pet minuta, a Mitu je zabio u četvrtoj od tih pet. Ne znam kuda je Ibrahimović išao kod tog centaršuta, ali sjećam se da je lopta doslovce uskakutala u prazna vrata.

Zlatni pogodak

U produžetku je Lasić ispisao povijest postigavši "zlatni pogodak" za 2:1.

- Da bio je nekakav ubačaj s lijeve strane i ja sam uletio u sredinu i glavom pogodio za pobjedu. U početku uopće nisam bio svjestan da je taj moj potez označio kraj utakmice te da samo osvojili trofej. Slavlje s navijačima bilo je zbilja ludo i trebalo je malo vremena da shvatim što sam zapravo učinio. Tek kada smo se vratili u Osijek, gdje smo dočekani na glavnom gradskom trgu, shvatio sam koliku je vrijednost imao taj trofej za naše navijače.

Kao igrač Osijeka, iako sa strane, Lasić je iskusio slavonske derbije s Cibalijom. Što misli o ova dva nadolazeća dvoboja u polufinalu Kupa?

- Takve je utakmice nezahvalno prognozirati. Kada se igra susjedski derbi, položaj na tablici, trenutačna forma i snaga momčadi uopće nisu važni. Na tim susretima uvijek presudi veći motiv, želja, inat ili nešto četvrto. Baš je to naše finale iz 1999. godine najbolji pokazatelj. Cibalia je bila totalni autsajder, a bila je na korak do iznenađenja. Uglavnom, favorita nema i neće ih biti ni u te dvije utakmice. Cibalia trenutačno bolje stoji na tablici, ali u Kupu je to apsolutno nevažno. Uglavnom, očekujem dva vrlo izjednačena susreta u kojima će definitivno presuditi nijanse - zaključio je Davor Lasić, "zlatna" Osijekova glava iz posljednje godine prošlog tisućljeća. D. Keler

Izjednačujući pogodak Mitu je zabio unutar vremena za koje nam je sudac Sinovčić rekao da će ga produžiti, prisjeća se Lasić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike