Kultura
NATJEČAJ ZA NAJBOLJU NOVU HRVATSKU RIJEČ

Prvonagrađenom Šandoru Dembitzu 5.000 kuna za riječ zatipak
Objavljeno 2. travnja, 2012.
Drugu nagradu i 3.000 kuna dobio je Edurad Beg za nekapnicu, a treću i 1.500 kuna Martina Kobaš za dodirnik (touch screen)

Šandoru Dembitzu pripala je prva Nagrada dr. Ivana Šretera i 5.000 kuna za riječ zatipak (tipfeler), Eduradu Begu druga i 3.000 kuna za riječ nekapnica te Martini Kobaš treća i 1.500 kuna za riječ dodirnik (touch screen).

Rezultati su to 6. kola natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ, koji provodi časopis Jezik, a pokrovitelj je Zaklada “Dr. Ivan Šreter”. Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održani su (31. ožujka) u Lipiku. Nagrađenicima su darovane diplome i kipići, rad akademskoga kipara Tonka Fabrisa.

Od ove je godine u povjerenstvu i osječka književnica, Jasna Horvat. Akademik Stjepan Babić počasni je predsjednik, a radna je predsjednica glavna Jezikova urednica Sanda Ham. Uz njih, u povjerenstvu su Milica Mihaljević i Lana Hudaček iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb; Nataša Bašić i Zvonimir Jakobović iz Leksikografskoga zavoda, Zagreb; Jezikov urednik Mile Mamić s Filozofskoga fakulteta u Zadru; književnik Hrvoje Hitrec; Vladimir Loknar.

Prijava je bilo više nego inače - prijavilo se približno 1.200 natjecatelja, a riječi je bilo oko 1.600. Riječi uglavnom nisu sukladne pravilima natječaja (jer su prijedlozi za hrvatske riječi, a ne nepotrebne tuđice) ili su posve besmislene ili vulgarizimi. Takve su riječi izostavili pa je u uži izbor ušlo stotinjak riječi.

“Kada se govori o zakonskoj brizi o materinskom jeziku, Hrvatska još uvijek ne slijedi dobru europsku tradiciju - još nemamo zakon o jeziku, a većina ga europskih država ima, pa čak i države koje su nedavno ušle u Europsku Uniju. Ipak, kada je izbor najboljih novih riječi u pitanju, sa zadovoljstvom mogu reći da se lijepo ulijevamo u europsku maticu - govornicima brojnije zemlje od Hrvatske, Engleska i Francuska, završile su svoje izbore za 2011. Hrvatske nove riječi samo dijelom prate zbilju - riječ bocar otužno imenuje hrvatske društvene prilike jer je to naziv za osobu koja skuplja boce i od toga živi. Uz bocara dobro se slaže i pristigla nam riječ plastenka, plastična boca”, napomenula je dr. sc. Sanda Ham.

“Dok pišem, imam mnogo tipfelera, no sada sam se toga riješio pa imam samo zatipke”, našalio se književnik Hrvoje Hitrec, rekavši kako za njega natječaj ima i terapeutsku svrhu. “Nad hrvatskim jezikom nebo ni danas nije vedro”, oštar je Hitrec, dodajući kako je naš jezik suočen s angloameričkim jezičnim tankerima i jugonacionalistima. Mržnja prema hrvatskom jeziku, prema Hitrecu je lavlji dio mržnje prema Hrvatima.

Ove su godine dodijeljena i priznanja “Dr. Ivan Šreter” za promicanje hrvatske jezične kulture. Dobitnici su autori jezičnoga Coca-Colina priručnika u poslovnoj komunikaciji. “Osobita je vrijednost u tom što velika, tuđa tvrtka nastoji promicati hrvatski jezik u unutarposlovnoj komunikaciji, ali i u komunikaciji sa suradnicima i potrošačima. Uz promicanje hrvatskoga jezika, u priručniku je poprilično novih riječi pa je i to bio poticaj da osobama okupljenima oko toga projekta dodijelimo priznanje jer se posve uklapa u ciljeve našega natječaja”, dodaje prof. Ham.

Natječaj traje, 6. je kolo završilo 22. prosinca 2011. (za rođendan dr. Šretera), a ovo, 7. kolo odmah je započelo i traje do 22. prosinca ove godine. Prijedloge treba slati ili na jezik@ffos.hr ili na Časopis Jezik, Bijenička 97, Zagreb.

Tekst i foto: Narcisa VEKIĆ

7. kolo odmah je započelo i traje do 22. prosinca ove godine (rođendan dr. Šretera)

Dosadašnje riječi

Suosnik - kaoaksijalni kabel pobijedio je 1993., dogodine osobnica - osobna iskaznica, a 2006. uspornik - ležeći policajac, smećnjak - kontejner za smeće te raskružje - kružni tok prometa. Godine 2007. najbolja je bila naplatnica - naplatna kućica, opuštaonica - wellness i borkinja - žena borac. Proširnica - stent pobijedila je 2008., drugi je bio daljinac - daljinski upravljač, a treći pretjecajnik - trak na cesti za pretjecanja. Ispraznica - floskula, osjećajnik - emotikon te parkomat - automat za naplatu parkiranja prošle su godine nagrađeni. Sviđalica - like na Facebooku - nije nagrađena riječ, ali se upotrebljava.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike