Kultura
HNK OSIJEK - IZ ANSAMBLA USKORO ODLAZI JOŠ JEDNA OPERNA SOLISTICA

Šnajder: Imamo previše solista pa Barbari Othman nećemo produžiti ugovor!
Objavljeno 22. ožujka, 2012.
Nakon što je početkom ove sezone Ljiljana Čokljat napustila operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a nedavno i potpuno prekinula suradnju, kazališna publika u najvećem slavonskom gradu uskoro više ne će moći gledati i slušati još jednu istaknutu opernu solisticu: sopranisticu Barbaru Othman.
Ona je u osječko kazalište stigla 2008., kada ju je angažirao tadašnji intendant Vlaho Ljutić, a u njegovu je mandatu ovdje odigrala niz zapaženih uloga u operetama, operama i mjuziklima.
Aktualni intendant Božidar Šnajder potvrdio nam je kako s Barbarom Othman ne će produžiti drugi dvogodišnji ugovor na određeno vrijeme, koji istječe 30. rujna.
“Propisi nalažu da se djelatnika šest mjeseci ranije treba obavijestiti ako mu ugovor ne će biti produžen pa sam to učinio u ovom slučaju. Nekoliko je razloga za ovakvu odluku, a prvi i najvažniji je što Barbara Othman ima vrlo malo uloga u tekućem repertoaru, samo u predstavama 'Slavonska rapsodija' i 'Kraljevi i konjušari', koje i ne igramo u posljednje vrijeme. Također, ne vidim je ni u podjelama u budućem repertoaru”, objašnjava Šnajder. Ovakav potez u skladu je s njegovom proklamiranom politikom smanjivanja broja opernih solista.
“U stalnom angažmanu u opernom ansamblu imamo već tri sopranistice-solistice – Vesnu Baljak, Katalin Brunjai Hihlik i Sanju Toth. Nema drugih razloga”, naglašava Šnajder.
Uskoro bivša solistica HNK, koja se trenutačno nalazi na rodiljnom dopustu, iznimno je razočarana i ogorčena.
“Ispada kako je glavni razlog za raskid ugovora činjenica da nemam dovoljno uloga, a intendant ne spominje kako i zašto se to dogodilo. Naime, do imenovanja Božidara Šnajdera za intendanta, dobivala sam zapažene, čak i glavne uloge, ali njegovim dolaskom to je prekinuto. Željela sam i borila sam se za uloge, posebice za predstave 'Jalta, Jalta' i 'Mala Floramye', ali sam zaobiđena, premda je gotovo cijeli ansambl bio uvjeren da ću igrati u, primjerice, 'Maloj Floramye', jer je ta uloga kao stvorena za mene. Očito je kako intendant Šnajder, ne znam zašto, nije želio da dobivam uloge. Ja sam svim srcem pripremala ulogu u predstavi 'Čarobna frula', iako sam već bila trudna, a sada mi se to vraća na ovakav način”, uzvraća Othman.

Tomislav LEVAK

Razlozi privatne naravi
Othman posebno ljuti Šnajderova izjava “kako je ne vidi u budućem repertoaru”. “Kako to može reći kada još uvijek ne zna točno repertoar za iduću sezonu?!” pita se te ističe kako Šnajder donedavno nije znao ni koji je ona točno glas (dramski sopran), a ovu odluku je, tvrdi, donio jednostrano, bez konzultacija s ravnateljem Opere Filipom Pavišićem. “U više navrata tražila sam razgovor s njim, ali on je to izbjegao. Imam dva magisterija iz pjevanja i niz referenci i pohvala. Stoga sam uvjerena kako su razlozi za ovakvu odluku isključivo privatne naravi. Sada razmišljam kako postupiti prema Šnajderu i HNK-u”, zaključuje Othman. Šnajder, pak, opovrgava da je odluka o neproduženju ugovora donesena iz bilo kakvih privatnih razloga. “Tako je odlučeno isključivo iz poslovnih i umjetničkih razloga”, rekao je.
Ja sam svim srcem pripremala ulogu u predstavi 'Čarobna frula', iako sam već bila trudna, a sada mi se to vraća na ovakav način.
Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike