Regija
EKSTREMNA SUŠA ONEMOGUĆILA NORMALNU OBRADU NJIVA I SMANJILA POTROŠNJU GORIVA

Propadaju tisuće litara plavog dizela
Objavljeno 14. prosinca, 2011.
ĐAKOVO - Ekstremno sušna godina “udarila” je seljake i po - plavom dizelu! Zbog nemogućnosti normalne obrade tla tijekom sušne 2011., što je kulminiralo u jesenskoj sjetvi, koju pojedini ratari još uvijek otežano provode iako su optimalni rokovi za nju odavno prošli, brojni poljoprivrednici nisu ni približno iskoristili kvote tog goriva za ovu godinu pa strahuju da će neiskorištene količine država s 31. prosinca 2011. godine, što nalaže praksa, nivelirati na nulu! Time bi seljak izgubio pravo na tisuće i tisuće u ovoj godini neiskorištenih litara plavog dizela pa đakovačka udruga Brazda izlazi sa zahtjevom prema resornom ministarstvu da država ove godine odustane od te prakse, da seljacima odobri prijenos neiskorištenih količina iz ovogodišnje kvote u 2012. godinu.
- Nema drugog načina! Moguć je samo prijenos jer nemamo takvih skladišnih kapaciteta u koje bismo smjestili do 31. prosinca podignuti plavi dizel, a nemamo ni sredstava da odjednom platimo i po nekoliko tisuća litara neiskorištenog goriva jer ratari ni lipu državnih poticaja nisu dobili već 15 mjeseci, od jesenske sjetve 2010. - kaže čelnik Brazde Matija Brlošić.
Sličan su problem seljaci imali i 2010. godine, ali tada ne zbog ekstremno sušne, nego zbog kišne godine s velikim poplavama. I tada su seljacima ostale velike količine neiskorištenog plavog dizela iz kvote, a država je njihovo niveliranje na nulu ublažila dopustivši da pola količina ipak prenesu u 2011. i troše ih do kraja godine. Samo Brlošiću je u ovoj godini ostalo neiskorištenih nekoliko tisuća litara tog goriva, ali je i njegovih 35 hektara ostalo bez zimske brazde.
- Ni kiša što pada posljednjih dana nije dovoljna da popravi stanje na zemlji. Zimska brazda krajnje je otežana, bez obzira na jaku mehanizaciju. Uza sve to, zbog pojave miševa, zemlja izgleda kao švicarski sir. Kako stvari sada stoje, očito će se raditi u siječnju, a tada će biti i pojačane potrebe za plavim dizelom - kaže Brlošić, dodajući da ga zbog problema s plavim dizelom ovih dana zovu brojni i ratari i stočari s terena, složni u zahtjevu da država prolongira potrošnju tih količina goriva, koje poljoprivrednici na Ininim crpkama plaćaju 6,05, a na privatnim pumpama do 7,00 kuna, a kvota im se obračunava po hektaru, odnosno grlu stoke.
Budući da je do kraja godine ostalo 17 dana, a da je tehnička vlada u iščekivanju novog tima u Banskim dvorima, seljaci strahuju hoće li biti dovoljno vremena i sluha za njihov problem.

Suzana ŽUPAN

Nije napravljeno ni deset posto zimske brazde
Koliko je otežan rad na zemlji i u ovom trenutku, svjedoči Brlošićeva procjena da zimske brazde nije obavljeno ni deset posto. “Oranja gotovo da i nije bilo, pšenica se nije mogla orati!” kaže predsjednik Brazde.
Kvota se obračunava po hektaru, odnosno grlu stoke
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana