Objavljeno 14. rujna, 2011.
Prije početka berbe u vlastitim voćnjacima, članovi Klastera Slavonska jabuka u suradnji s Odjelom za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta krenuli su u 'izvidnicu', provjeriti kako se kreću cijene jabuka na drugim tržištima, a gdje bolje nego u Južni Tirol - rajski vrt jabuke.
Studijsko putovanje u talijansku regiju Alto Adige koje je obuhvatilo obilazak nekoliko voćnjaka suvremene tehnologije uzgoja sa strojnom berbom jabuka te posjet konzorciju Marlene nedaleko od Bolzana. Konzorcij organizira proizvodnju na 10.800 ha voćnjaka jabuka i bresaka, okupljajući ukupno 5.648 voćara s prosječnom veličinom nasada od 2 ha, koji su prošle godine proizveli 610.000 tona jabuka i ostvarili godišnji prihod od oko 400 milijuna eura! Ova najznačajnija europska asocijacija za prodaju jabuka 40 posto proizvedene robe plasira na talijansko tržište, dok najviše izvoza, 25 posto ide u Njemačku. Talijanski su proizvođači svoje nedostatke malih usitnjenih nasada voćnjaka udruživanjem pretvorili u prednost. Ovdje je do zemlje nemoguće doći zato što je nitko ne prodaje, pa se cijena jednog hektara penje do vrtoglavih 250 tisuća eura. Stoga su se proizvođači organizirali u zadruge, čiji su suvlasnici, a konzorcij je zapravo krovna organizacija 17 zadruga-članica. Za ilustraciju, jedna od zadruga-članica je i primjerice zadruga Therlan s 444 voćara-suvlasnika, koji godišnje na tržište plasira 70.000 tona jabuka. O kvaliteti proizvodnje govori i podatak da su prošle (loše) godine u ovoj zadruzi imali 82 posto prve klase jabuke gala.
A kvalitetu svojih proizvoda voćari ove regije postižu točno određenim metode uzgoja koje propisuju integriranu proizvodnju jabuka suvremene agrotehnike koja u pravilu podrazumijeva formu uzgoja vitko vreteno uglavnom na M9 podlozi s prosječno 3.300 stabala po hektaru. Gotovo svi su nasadi opremljeni sustavima za navodnjavanje i antifrost sistemima, a 30-40 posto voćnjaka ima i protugradne mreže. U osuvremenjavanju sortimenta najavljuju trend koji će 90 posto proizvodnjene bazirati na sedam varijeteta: zlatni delišes, gala, crveni delišes, braeburn, fuji, granny smith, cripps pink.
Zadaća konzorcija Marlene je, osim koordiniranja metode uzgoja i kontrole kvalitete plodova, kooperantima pružiti logistiku te marketinške aktivnosti koje uključuju oglašavanje i promociju njihovih proizvoda, ali i što bolji plasman na tržištu.R.Prusina
Jabuka i do 60 eurocenti
Unatoč brojnim pitanjima, u Marleni nam nisu htjeli otkriti cijenu otkupa koja će se za ovu godinu utvrditi tek krajem listopada. No, uspjeli smo saznati kako je svaka zadruga-članica autonomna u određivanju cijene otkupa. U konzorciju procjenjuju da se troškovi proizvodnje kilograma jabuka kreću između 25-30 eurocenti. Prošle je godine voćar dobio od 30 do 50 eurocenti za kilogram ploda, no, prošla je godina po kvaliteti bila loša, tako da se ove godine može očekivati 10 eurocenti veća cijena.