Kultura
NAGRADA “ANDRIJA MAUROVIĆ” ZA PODRUČJE STRIPA

Dovnikoviću nagrada za životno djelo
Objavljeno 29. ožujka, 2011.
ZAGREB - Borivoj Dovniković Bordo (r. 1930. u Osijeku) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović” za životno djelo, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9”. Prve stripove objavio je kao 15-godišnjak u osječkim listovima Magnet i Glas Slavonije, a i danas, u devetom desetljeću života, još uvijek crta dječji geg-strip “Čipko i djed Filip” za riječku “Bijelu pčelu”, po čemu je (vjerojatno) i najdugovječniji živući crtač stripa u svijetu!
Dovniković je bio naš prvi autor koji se prihvatio crtanja serija stripova sa suvremenom tematikom, koje su bile ambijentirane u domaće ambijente i imale su junake “iz susjedstva”, te “Mendu Mendovića” - seriju prema popularnoj tv-emisiji, koja je dovela “Plavac” na rekordnu nakladu od 143 tisuća primjeraka. 50-ih i 60-ih aktivno je sudjelovao u stvaranju izvornog domaćeg stripa visoke estetske i komunikacijske vrijednosti, koje su dovele do pozicioniranja Zagreba kao jednog od europskih strip-središta toga razdoblja.
U spomen na nedavno preminulog Ivicu Bednjanca (1934. - 2011.) dodijelit će i posebno priznanje “velikom i nezaobilaznom imenu hrvatskog stripa, scenaristu i crtaču, čije se stvaralaštvo proteglo na više od pola stoljeća”.(N.Bo.)

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike