Osijek
EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
U organizaciji Osnovne škole Ernestinovo i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u prostorijama i izvan osnovne škole, održane su edukativne aktivnosti pod sloganom "112 katastrofa se ne bojim ja", čiji je cilj bio učenike potaknuti i aktivno uključiti u stjecanje novih znanja o sustavu civilne zaštite. U ovim aktivnostima sudjelovali su i policijski službenici za prevenciju, Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske, s ciljem predstavljanja kampanje "Postani policajac/policajka" učenicima sedmih i osmih razreda, a nižim razredima prezentirani su lokalni preventivni projekti "Sigurnost u cestovnom prometu" i "Biciklirajmo, biciklističkom".



Učenici su tijekom edukacije upoznati s pravilnim i sigurnim ponašanjima kada sudjeluju u prometu kao pješaci, vozači bicikla, putnici u vozilu kao i vozači pomoćnih pješačkih sredstava (role, koturaljke, romobili bez električnog pogona, skejtovi), odnosno kojim su se površinama dužni kretati na siguran i pravilan način. Za vožnju biciklima posebno su upozoreni na obvezno nošenje zaštitne kacige, što je zakonska obveza za svu djecu do 16. godine, kao i obvezno korištenje reflektirajućih prsluka ili odjeće žarkih boja s reflektirajućim oznakama i upaljena svjetla na biciklu, u uvjetima smanjene vidljivosti danju i tijekom noći.



Nadalje, učenici su upoznati sa zakonskim obvezama i pješaka i biciklista da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog ili biciklističkog prijelaza dužni prije stupanja na kolnik obratiti pozornost na udaljenost i brzinu kretanja vozila kako bi na siguran način mogli prijeći preko pješačkog ili biciklističkog prijelaza. Vozači bicikla dodatno su informirani da su dolaskom do pješačkog prijelaza još dužni i sići s bicikla te ga pregurati. Kako je u gradu Osijeku i široj okolici sve više postavljenih prometnih znakova pješačko-biciklističke staze gdje se osim pješaka kreću i korisnici pomoćnih pješačkih sredstava i biciklisti, skrenuta im je pozornost da se, tijekom vožnje bicikla i pomoćnih pješačkih sredstava na tim površinama, moraju kretati brzinom čovjekova hoda, odnosno 5 km/h.



Svoja znanja i vještine u ovim aktivnostima osim djelatnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek i pripadnika Državne intervencijske postrojbe Osijek prezentirali su i predstavnici Gradskog Crvenog križa Osijek, HGSS stanice Osijek i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ernestinovo. M.Bugarić
Možda ste propustili...

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU OSIJEK

Koncert zborova Glazbene škole

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Noć tvrđava udružila je kulturne ustanove