Mozaik
PROJEKT HRT-A

Snima se serijal o Dioklecijanu
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
U vrličkom kraju, točnije u Ježeviću, ovih se dana snima dio još jednog velikog projekta HRT-a, igrani film i igrano-dokumentarna serija o caru Dioklecijanu. Raskošan povijesni spektakl režira Božidar Domagoj Burić, iza kojega je već niz sličnih projekata, poput "Hrvatskih kraljeva", "Republike" i "Doba uskoka"... Ježević je ovih dana Mala Azija kod Mramornog mora u današnjoj Turskoj. Na sceni su Dioklecijan i njegova vojska. Kostimi, scena, šminka vraćaju u povijest i doba moćnog cara.

- Dioklecijan je kao car bio specifičan jer je bio jedan od rijetkih rimskih careva koji je doživio mirovinu i umro je prirodnom smrću. Dobar, okrutan, kakav je i bio, ali zapravo po svemu specifičan - kaže Amar Bukvić, koji glumi Dioklecijana.

- Ja igram Maksimilijana, on je Dioklecijanov vojskovođa i pratimo ga od rane mladosti, dok je samo sanjao o tome, pa poslije daleko u njegovu karijeru u vojsci - kaže Slavko Sobin.

Glumaca i statista na filmskom je setu oko sto trideset. Iskusnih HRT-ovaca osamdesetak. Tu je i 26 konja. Za igrano-dokumentarni serijal - ista ekipa.

- Pet epizoda jednosatnih isto od caru Dioklecijanu. Film je, naravno, mješavina povijesnih događaja i fikcije, a serija se bazira na znanstvenim spoznajama od Dioklecijanu i vremenu njegove vladavine - kaže Burić.

- Dakle, bili smo u Engleskoj, bili smo u Italiji, bili smo u Francuskoj. To je sve za potrebe serijala, ali sve scene za film snimamo u Hrvatskoj - kaže producent Miro Mioč.

O Dioklecijanu su pred kamerama govorili profesori s Oxforda, Cambridgea i iz Bologne. Narator u serijalu fasciniran je jezikom kojim govore glumci.

- Glumci u serijalu govore latinski. Ja sam još uvijek iznenađen kako... Recimo, počeo sam razmišljao o tome kako nije nemoguće čuti pravog izvornog govornika latinskog jezika, a kako mi zapravo posve prirodno i stvarno to zvuči - kaže Mladen Badovinac iz grupe TBF.

Snimanja u Splitu već su završena, a uskoro se snima u Zagrebu, u studijima na HRT-u i Velesajmu. Za potrebe snimanja izgradit će se dijelovi rimskog i salonitanskog amfiteatra. Film bi mogao biti završen potkraj 2025., a dokumentarni serijal nekoliko mjeseci poslije. T.K.
Najčitanije iz rubrike