Autoglas
ODLIČNI REZULTATI DRUŠTVA SEAT S.A.

Prodajom Cupre i Seata do rekordne operativne dobiti
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Seat S.A. prošle je godine, prema međunarodnim računovodstvenim pravilima (IFRS), imao operativnu dobit od rekordnih 625 milijuna eura. To je poboljšanje povrata od prodaje od 4,1 postotni bod, s 0,3 % na pozitivnih 4,4 %. Godišnji promet također je dosegnuo povijesnih 14,333 milijarde eura, 31,0 % više nego 2022. (10,941 milijardi).

Nakon suočavanja s nekoliko izazova posljednjih godina, uključujući sve veće cijene sirovina, inflaciju i utjecaj rata, stabilizacija opskrbnog lanca 2023. dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. To je društvu Seat S.A. omogućilo isporuku 519.176 vozila, što je porast od 35,3 % u usporedbi s prethodnom godinom. Marka Cupra još je jednom oborila rekord s 230.739 isporuka, što je porast od 50,9 % u usporedbi s 2022. (152.896). Marka Seat u međuvremenu se vratila na dvoznamenkasti rast s 288.437 isporuka.

Marka Seat igrat će ključnu ulogu u budućem poslovanju grupacije, predstavit će poboljšane plug-in hibride i vozila s učinkovitom potrošnjom goriva cjelokupne ponude marke Seat do kraja ere motora na izgaranje. Modeli Arona i Ibiza dobit će facelift tijekom 2025. godine, a u nadolazećim mjesecima marka će predstaviti i poboljšanu verziju modela Seat Leon, koja uključuje tehničke i tehnološke nadogradnje. Nadalje, model Ateca također će biti nadograđen te će mu biti produljen životni ciklus.

Marka Cupra pak otvara novo poglavlje svoje povijesti. Godina 2024. označava početak njezine najveće proizvodne ofenzive do sada predstavljanjem svojih novih heroja za novu eru na tržištu. Ove godine na tržište stižu Cupra Tavascan, drugi potpuno električni model marke, i Terramar, elektrificirani SUV. Cupra je najavila nove i poboljšane verzije svojih modela Leon i Formentor, ali i ulazak na američko tržište. Marka će ove godine također ubrzati svoju globalnu ekspanziju otvaranjem novih Cupra City Garages u Istanbulu, Beču i Manchesteru, a sve u cilju ispunjenja svoje krajnje ambicije da postane istinski globalna marka.

Seat S.A. ima ambiciju Španjolsku pretvoriti u središte električne mobilnosti u Europi. Tvrtka već gradi svoju tvornicu za sklapanje baterijskih sustava u Martorellu, a u rujnu će započeti transformaciju linije 1 u svojim pogonima prije proizvodnje modela Cupra Raval i Volkswagen ID.2aII.

Milan Bugarić